Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

1905 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ, με την οποία λήγει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος. Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά - σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, από τη μια μεριά, και Γερμανίας, από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά μέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις βδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης. Την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι, κ.λπ.). Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ' Διεθνούς 4 χρόνια αργότερα.

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής, μαζί με άλλους 49 αγωνιστές, στην Καισαριανή.

1958 Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ενωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Η. Τσιριμώκο. Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1995 Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.

Κυριακή 6 Σεπτέμβρη

1860 Γεννιέται ο ποιητής Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης.

1861 Ο φοιτητής (και οπαδός της Γαλλικής αστικής Επανάστασης) Αριστείδης Δόσιος αποτυγχάνει στην απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Στην εξέγερση του 1862 απελευθερώθηκε.

1930 Στον απόηχο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή, όπου εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Χ. Φ. Ουριμπούρου.

1955 Πογκρόμ εξαπολύεται κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Αφορμή υπήρξε η προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ.

1956 Πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, που το 1952 αποκρυπτογράφησε τη μινωική γραφή Γραμμική Β'.

1966 Ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ, δολοφονείται μέσα στη Βουλή από τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Τσαφέντα.

1972 Η Ολυμπιάδα του Μονάχου πνίγεται στο αίμα. Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εκτελούν δύο Ισραηλινούς αθλητές και συλλαμβάνουν εννέα ως ομήρους. Η σπασμωδική παρέμβαση της γερμανικής αστυνομίας καταλήγει σε τραγωδία, καθώς οι Ισραηλινοί αθλητές, πέντε Παλαιστίνιοι, ένας αστυνομικός και ένας πιλότος σκοτώνονται.

1991 Η αντεπαναστατική ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, δρομολογώντας τον ολοκληρωτικό διαμελισμό της ΕΣΣΔ.

1998 Πεθαίνει ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ