Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1784 Γεννιέται ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1878 Η γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ) επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών: Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τέθηκε εκτός νόμου. Οι οπορτουνιστές μέσα στο κόμμα πρόβαλλαν την «ανάγκη» της νομιμότητας με αντάλλαγμα την ταξική ειρήνη. Με την καταλυτική συνδρομή των Μαρξ - Ενγκελς, επικράτησε η επαναστατική άποψη για συνδυασμό νόμιμης με παράνομη δουλειά. Ο αντισοσιαλιστικός νόμος καταργήθηκε το 1890.

1929 Η Διεθνής Αντιφασιστική Επιτροπή δημοσιεύει έντονη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, Ελ. Βενιζέλο, για την ασκούμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα.

1932 Η Αστυνομία στην Καβάλα επιτίθεται εναντίον μαζικής συγκέντρωσης καπνεργατών. Σκοτώνει τον 18χρονο καπνεργάτη Ι. Ψαρόπουλο και τραυματίζει άλλους δύο.

1941 Η Κρατική Επιτροπή Αμυνας της ΕΣΣΔ κηρύσσει τη Μόσχα σε κατάσταση πολιορκίας.

1941 Η Εθνική Συνδιάσκεψη των εργατών της πολεμικής βιομηχανίας της Βρετανίας εγκρίνει ψήφισμα για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη.

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λαμία. Την ίδια μέρα, ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Μέτσοβο και το Βόλο.

1944 Σε μια απέλπιδα κίνηση για την αντιμετώπιση της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, οι ναζιστικές αρχές κηρύσσουν σε επιστράτευση κάθε άνδρα από 16 έως 60 χρόνων.

1951 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947. Στη δίκη οι κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι. Ξεχωριστή στιγμή, η ώρα της απολογίας του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ». Η απολογία του Μπελογιάννη ανέτρεψε την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του καθεστώτος και συνέτριψε όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα περί ξενοκίνητου ΚΚΕ.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών για τους 35 κομμουνιστές της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, εκ των οποίων ένας καταδικάστηκε σε θάνατο και 17 άλλοι σε ποινές φυλάκισης.

1956 Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος.Χαράσσει το λεγόμενο «Πολωνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό». Νέος Α' Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος εκλέγεται ο Βλάντισλαβ Γκομούλκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ