Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1879 Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη, ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Βενιζέλου θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949 Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33ης Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ). Επειτα από δυο μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

2008 Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Εντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάια.

...και σαν χτες

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ Φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση για τη διατήρηση από την τελευταία του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων (σύμφωνο Εμπερτ - Γκρένερ).

1920 Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1945 Ο υπουργός Εργασίας Γ. Σίδερης καθαιρεί όλες τις νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις των σωματείων και της ΓΣΕΕ.

1950 Δολοφονείται στη Μακρόνησο, έπειτα από άγρια βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ.

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμφωνία, βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ