Παρασκευή 6 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης, αντί άλλη απάντησης, δήλωσε πως η δολοφονική δράση των παρακρατικών οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου, όμως, θα συνεχιστεί μέχρι το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν.

1974 Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλαν την εγκατάσταση σε κυπριακό έδαφος τμημάτων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και ζήτησαν την αποχώρησή τους. Επιπλέον, καταδίκασαν κατηγορηματικά κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών, της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου, Γκίντερ Γκιγιόμ, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1976 Καταστροφικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1985 Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ