Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής).

1920 Εκλογές στην Ελλάδα, με τη Μικρασιατική Εκστρατεία να βρίσκεται στο επίκεντρο και την αντιβενιζελική αστική παράταξη να κάνει σημαία της - προπαγανδιστικά και μόνο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια - τον τερματισμό του πολέμου. Οι εκλογές αυτές ήταν και οι πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ (Κ).

1931 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» (στα φύλλα 1-3/11/1931) Εκκληση της ΕΕ της ΚΔ για τη λύση της εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ. Με παρέμβασή της, επίσης, αντικαθίσταται το ΠΓ της ΚΕ. Νέος Γραμματέας ορίζεται ο Ν. Ζαχαριάδης.

1939 Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1-2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας αντίστοιχα.

1952 Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.

1968 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

...και σαν χτες

1517 Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 Θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

1887 Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, που μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης (1949) κατέφυγε στην Ταϊβάν, την οποία και ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

1888 Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

1922 Αρχίζει η «Δίκη των Εξ», που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στου Γουδή.

1940 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του.

1961 Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ η σορός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο.

2011 Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και στις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις, με την κήρυξη απεργίας διαρκείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ