Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1905 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ, με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με ήττα της Ρωσίας.

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη (Γαλλία - Βρετανία με τη Γερμανία) με 500.000 νεκρούς και τραυματίες στη διάρκεια μιας βδομάδας. Ηταν η μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά μέρα στο δυτικό μέτωπο, στο σύνολο του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη. Η συνδιάσκεψη, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι, κ.λπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό και επισήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β' Διεθνούς ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσοβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ» και εξέλεξαν ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Λένιν, ρίχνοντας τον σπόρο για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ' Διεθνούς.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της ΟΚΝΕ «Νεολαία».

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κουρνόβου.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή.

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

...και σαν χτες

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1953 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει τον Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

1970 Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται Πρόεδρος της Χιλής.

1970 Γυάλινη οπτική ίνα, ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ