Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

1917 Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας, με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ ΜακΚουίν.

1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.

...και σαν χτες

1917 Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ». «Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία! Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.

1926 Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.

1937 Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).

1940 Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το ανοιχτό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμα φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1961 Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

1985 Ξεσπά το σκάνδαλο «Ιράνγκεϊτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρέιγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε επισήμως καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

1989 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ