Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατούμενους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους και έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Την ίδια μέρα άρχισε η απόβαση από θάλασσα και αέρα της 4ης Ινδικής και 46ης Βρετανικής Μεραρχίας, που αποσπάστηκαν από το ιταλικό μέτωπο. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Στο μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Τσαούς Αντών έληξαν με συντριπτική νίκη του ΕΛΑΣ.

1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 - 14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό τον χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

2008 Πεθαίνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003 - 2008.

...και σαν χτες

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1927 Αίρεται στη Βουλή η βουλευτική ασυλία των κομμουνιστών βουλευτών και παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντόνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1944 Υπό την πίεση του ΕΛΑΣ, ο Σκόμπι άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου τουλάχιστον συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις που απαιτούνταν για την επικράτησή τους επί του ΕΛΑΣ. Ο διοικητής της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Θ. Τσακαλώτος, αντέδρασε έντονα, όπως και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν καθ' οδόν.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNISEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12η Δεκέμβρη 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, με επικεφαλής τους Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και Γ. Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ