Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1512 Πεθαίνει ο Φλωρεντιανός θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής.

1821 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κηρύσσοντας στη Μολδαβία την Ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

1921 Με πρόταση του Β. Ι. Λένιν συγκροτείται η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου, ΓΚΟΣΠΛΑΝ.

1921 Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22-27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ενωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής).

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μία μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τα αδέρφια τους από τις δυνάμεις κατοχής. Η αποχή πέτυχε 100% και κορυφώθηκε με μια τεράστια διαδήλωση στις 5 Μάρτη, με αποτέλεσμα ο εχθρός να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του.

1949 Δολοφονείται στα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στον ΔΣΕ. Θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές, επιχειρώντας να μεταβούν στα ηρωικά βουνά της Ελλάδας από κάθε γωνιά του κόσμου με κάθε μέσο. Απ' αυτούς 210 θα προλάβουν να λάβουν μέρος στις μάχες, 44 θα τραυματιστούν και 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

1959 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Μανουίλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928 - 1943.

1973 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

2014 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει τη χώρα, εν μέσω αναταραχών που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον ευρωενωσιακό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και του νεοναζιστικού μορφώματος του «Δεξιού Τομέα». Τη νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία χαιρέτισαν τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ όσο και η χώρα μας (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ