Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικός, ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε νόμο που φερόταν να επιδιώκει επιβολή προστίμων σε «υγιείς» εταιρείες με πάνω από 1.000 εργαζόμενους που κλείνουν ή πουλούν εργοστάσια χωρίς να έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το 87% των Γάλλων να θέλουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το 58% θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι των νοικοκυριών και το 13% φέρεται να προτιμά μείωση των φόρων των επιχειρήσεων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Οι ιαπωνικές επενδύσεις στη Ρουμανία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Ιάπωνα πρέσβη στο Βουκουρέστι. Περισσότερες από τις μισές των 170 ιαπωνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία βρίσκονται στην Τρανσυλβανία, κύρια στον τομέα της Ενέργειας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Με την κατηγορία της βλασφημίας σε βάρος του Μωάμεθ καταδικάστηκε σε θάνατο ένας 26χρονος χριστιανός, πατέρας δύο παιδιών, στη Λαχώρη του Πακιστάν όπου επιπλέον χιλιάδες μουσουλμάνοι πυρπόλησαν σπίτια χριστιανών.

ΤΟΚΙΟ.-- Από το 1968 εκτίει ποινή θανατοποινίτη ο 78χρονος σήμερα Ιάο Χακαμάντα, του οποίου η υπόθεση αναμένεται να επανεκδικαστεί επειδή βρέθηκαν νέα στοιχεία. Ο ίδιος είχε ομολογήσει και μετά καταδικάστηκε για το θάνατο του εργοδότη, της γυναίκας και των δύο παιδιών τους, αλλά αργότερα δήλωσε ότι η ομολογία του ήταν αποτέλεσμα 20ήμερης ανάκρισης με τεράστια πίεση από την αστυνομία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αύξηση του αυτισμού κατά 30% από το 2012 διαπίστωσε έρευνα του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πλέον ένα στα 68 παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Διαπιστώνεται ακόμη ότι είναι πενταπλάσιο το ποσοστό των αυτιστικών αγοριών σε σχέση με εκείνο των κοριτσιών, ενώ ο αυτισμός είναι συχνότερος στα παιδιά λευκών Αμερικανών παρά σε αυτά των Αφροαμερικανών ή των Ισπανόφωνων.

ΟΣΤΙΝ.-- Ενας 29χρονος Αφροαμερικανός εκτελέστηκε χτες τα χαράματα στο Τέξας για τη δολοφονία 37χρονης πωλήτριας που διέπραξε το 2003. Είναι η τέταρτη θανατική εκτέλεση από τις αρχές τρέχοντος έτους στο Τέξας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Δημοκρατικό Μέτωπο» Μίοντραγκ Λέκιτς επιβεβαίωσε χτες ότι σε περίπτωση νίκης του συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μάη στην Ποντγκόριτσα, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στην κυκλοφορία των τρένων «Eurostar» έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό και εκδηλώθηκε στη βρετανική πλευρά της υποθαλάσσιας σήραγγας που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

NTOXA.-- Στην αγορά 22 στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου «NH90» από την ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής «Airbus» έναντι δύο δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Αμυνας που προέκυψαν μετά τις επαφές του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με τον Καταριανό ομόλογό του, Κχάλεντ αλ Ατίγια, στην Ντόχα.

ΡΙΑΝΤ.-- Την απάνθρωπη εκμετάλλευση εφήβων από 11 έως το πολύ 14 ετών σε δεκάδες συνεργεία αυτοκινήτων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και την πολύωρη εργασία τους έναντι πενιχρής αμοιβής σε συνθήκες σκλαβιάς αναδεικνύει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της σαουδαραβικής εφημερίδας «Αl-Madinah».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ