Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ευρωπαίοι ερευνητές σε συνεργασία με αξιωματούχους της ΕΕ που χρηματοδοτούν τις έρευνες ανακοίνωσαν χτες πως παρήγαγαν σε πειραματικές συνθήκες ένα «ηλιακό» καύσιμο αεροσκαφών από ηλιακό φως, νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO2), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SOLAR-JET. Με τη νέα αυτή τεχνολογία πιθανά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στην Τεχεράνη βρέθηκε χτες ο Σάιμον Γκας, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στο Ιράν και νυν επικεφαλής της ομάδας των Βρετανών διαπραγματευτών που συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Ομάδας των 5+1 (Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του Λονδίνου για σταδιακή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων που είχαν πληγεί από το 2011.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τουλάχιστον 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις εργαζόμενοι της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση που έγινε σε νοσοκομείο της πόλης Νάνγκα Μπογκίλα, 450 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκί από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης Σελέκα που είχε καταλάβει πέρσι πραξικοπηματικά την εξουσία. Το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από το Μπανγκί περίπου 1.200 Μουσουλμάνοι, προκειμένου να γλιτώσουν από τις τυφλές, βίαιες επιθέσεις αντεκδίκησης που εξαπολύουν από το Δεκέμβρη πολιτοφυλακές νεαρών Χριστιανών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο 77χρονος (καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ορκίστηκε χτες για τέταρτη φορά νέος Πρόεδρος της Αλγερίας. Ο Μπουτεφλίκα είναι στην εξουσία από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και υποτίθεται πως εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης βδομάδας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 17 Αμερικανοί σκοτώθηκαν χτες από μπαράζ ανεμοστρόβιλων που σάρωσε από το βράδυ της Κυριακής τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων και σοβαρές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια στην Οκλαχόμα, στο Αρκάνσας, στο Κάνσας, στη Νεμπράσκα και στο Μισούρι.

ΡΙΑΝΤ.-- Τα 102 έφθασαν χτες τα θανατηφόρα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, ένδειξη πως παίρνει σιγά - σιγά επιδημικές διαστάσεις η νόσος του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου MERS στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Σεισμικές» αλλαγές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ γιγαντιαίων φαρμακοβιομηχανιών. Μετά τη συμφωνία, ανάμεσα σε «Νovartis», GSK, «Ελι Lilly» για μοίρασμα των μεταξύ τους αγορών σε συγκεκριμένους τομείς φαρμάκων, χτες επισημοποιήθηκε και η προσπάθεια της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» για την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας «Astra Zeneca» έναντι περίπου 100 δισ. δολαρίων. Εάν ευδοκιμήσει η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο γίγαντα στα μονοπώλια της παραγωγής φαρμάκου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν, με 44,9% έναντι του 31,5% που πήρε ο δεύτερος Ασράφ Γάνι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 14 Μάη. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μάλλον στις 7 Ιούνη, εφόσον δεν ανακηρυχθεί ένας νικητής μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψηφίων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής. Στο μεταξύ, το Σάββατο πέντε στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης (ISAF) σκοτώθηκαν, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν στην επαρχία της Κανταχάρ, στα νότια της χώρας. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενας ακόμα υπουργός της κυβέρνησης επισκέφτηκε το μνημείο Γιασουκούνι, μνημείο κατά πολλούς των θηριωδιών που συντέλεσε η Ιαπωνία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιες κινήσεις αναζοπυρώνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα τις αντεγκλήσεις του Τόκιο με το Πεκίνο αλλά και τη Σεούλ, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή κλιμακώνονται.

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ.-- Κλίμα εκφοβισμού κατήγγειλαν οι εργάτες της πολυεθνικής Γε Γιουέν που επέστρεψαν στη δουλειά τους μετά από πολυήμερη απεργία, στην Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ