Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Φρίκη έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η αποστολή μέσω ταχυδρομείου δέματος με την ένδειξη «κούκλα», το οποίο περιείχε τεμαχισμένο το πτώμα μιας 29χρονης Κινέζας νοσοκόμας. Για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε χτες στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων, πιθανόν ισλαμιστών εξτρεμιστών, στην κατοικία του Τυνήσιου υπουργού Εσωτερικών Λοτφί Μπεν Τζεντού, στην πόλη Κασερίν, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλου ενός.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση εναντίον οχήματος του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν. Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγες μέρες μετά από την ένοπλη επίθεση στο προξενείο της Ινδίας στην ίδια πόλη και λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή σχεδόν 10.000 στρατιωτών στη χώρα και μετά από το 2014. Η ανακοίνωση του Ομπάμα προκάλεσε την αντίδραση των Ταλιμπάν, που καταδίκασαν τη «συνεχιζόμενη κατοχή» της χώρας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Διαφωνίες» στο εσωτερικό των Ταλιμπάν του Πακιστάν αντανακλά, κατά πολλούς αναλυτές, η απόφαση της ομάδας «Μεχσούντ» ν' αποχωρήσει από την «ενιαία» οργάνωση TTP, με την κατηγορία ότι η μέχρι σήμερα ηγεσία είχε υιοθετήσει τακτικές που ήταν «αντίθετες με το Ισλάμ».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Οι εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν το Μάη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κατέστρεψαν 7.500 κατοικίες, ενώ οι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε περίπου 80.000, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μάριο Νέναντιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη διάθεση 65.000.000 ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πέραν της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχε για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιούνη.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κοινοπραξία υπό τη ρωσική εταιρεία κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Stroytransgaz επιλέχτηκε ως ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της «South Stream Bulgaria» Βλαντιμίρ Ινκοφ.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Εξι ασθενείς που πιθανώς να έχουν μολυνθεί με τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα απομακρύνθηκαν χτες διά της βίας από κλινική της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών και των συγγενών τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 30χρονος Αμερικανός πρώην «υπάλληλος» της ΝSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, παραδέχθηκε χτες στη διάρκεια μεγάλης συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι δεν ήταν απλώς εργαζόμενος πληροφοριακών συστημάτων, όπως επιχειρεί να τον εμφανίσει η κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά ειδικευμένος κατάσκοπος σε ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και δούλευε για λογαριασμό και της CIA. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την πλευρά του προκάλεσε τον Σνόουντεν να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται, κατηγορώντας τον για προδοσία και δειλία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με το ιστορικό «προηγούμενο» της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε η εποχή της «ασυνεπούς εφαρμογής του διεθνούς δικαίου» και δημιουργήθηκαν νέες εστίες κρίσης, σημείωσε χτες στη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρέσβης Β. Τσούρκιν αναφέρθηκε στην υπό συγκρότηση «Ενωση Σερβικών Δήμων» Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι είναι μέσο για την προστασία των σερβικών συμφερόντων και παράγοντας σταθερότητας, καταδικάζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε Σέρβους, σε μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την κατάληψη σερβικών περιουσιών και τις ζημιές σε μνημεία και κοιμητήρια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δύο κρούσματα του κορονοϊού που προκαλεί το «Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (MERS) καταγράφηκαν χτες για πρώτη φορά στο Ιράν.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Κατέρρευσε χτες και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των πολυεθνικών πλατίνας και χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς μεταλλεργάτες σε ορυχεία πλατίνας που απεργούν από το Γενάρη διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό του κατώτατου μισθού στα 12.500 ραντ (περίπου 875 ευρώ). Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί στη νοτιοαφρικανική κοινωνία η αποκάλυψη ότι ένας 36χρονος επιχειρηματίας στο Σπρινγκς της επαρχίας Γκότενγκ κρατούσε φυλακισμένη τη γυναίκα του και πέντε παιδιά του (ηλικίας από 2 έως 16 ετών) επί 16 χρόνια χτυπώντας τους, βιάζοντας και βασανίζοντάς τους με ηλεκτροσόκ και συσκευή συγκόλλησης. Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε χτες στο δικαστήριο και το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για χάρη των παιδιών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ