Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Αποκλεισμένη από την αστυνομία για πιθανές διαδηλώσεις ήταν χτες η κεντρική πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, καθώς αναμενόταν η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε τελικά δίνει στον στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι το 96,91% των ψήφων.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Οι ξένοι εργαζόμενοι πολυεθνικών μεταλλευτικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη Δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε, εγκαταλείπουν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα από φόβο πιθανής επιδημίας από τον ιό που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα, που ως χτες είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και άλλων 200 στις γειτονικές Γουινέα και Λιβερία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων με γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους «δε φαίνεται να είναι επισφαλής», υποστηρίζει σε νέα έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο στοιχεία από εργαστήρια και πειραματόζωα, προϊδεάζοντας για την προώθηση νομοθεσίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, που θα επιτρέπει στη Βρετανία την παγκόσμια «πρωτοτυπία» δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ανθρωπίνων εμβρύων με τρεις «γονείς».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπίστηκε χτες από την Πολωνία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την απόφασή του να ανταλλάξει την απελευθέρωση πέντε Αφγανών Ταλιμπάν από το Γκουαντάναμο με τον Αμερικανό λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε διαβουλευτεί σχετικώς με το Κογκρέσο «εδώ και καιρό για αυτήν την πιθανότητα». Στο μεταξύ Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν να δικαστεί από στρατοδικείο ο απελευθερωθείς λοχίας, εφόσον αποδειχθεί πως εγκατέλειψε τη θέση του ενώ υπηρετούσε, πριν αιχμαλωτιστεί.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Αρση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, ανακοίνωσε χτες η στρατιωτική χούντα, τονίζοντας ότι αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, που αντιστοιχεί στο 10% και πλέον του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Παράλογο» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, το πρόστιμο που εξετάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην τράπεζα «BNP Paribas». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ ζητούν από τη συγκεκριμένη τράπεζα πρόστιμο για συναλλαγές με χώρες, όπως το Σουδάν και το Ιράν, στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενισχυμένα μέτρα για τη «διατήρηση της τάξης» έχει πάρει η κινεζική κυβέρνηση, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, εν όψει της σημερινής επετείου από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 1989 στην πλατεία Τιένανμεν με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο εξόριστος ηγέτης του πακιστανικού κόμματος Κίνημα Μουταχίντα Κουάμι (MQM), Αλτάφ Χουσέιν, συνελήφθη στο Λονδίνο, ως ύποπτος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο Χουσέιν καταζητείται στο Πακιστάν για μία υπόθεση δολοφονίας και ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο από τις αρχές της δεκαετίας του '90.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ