Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- «Επιβίωσε» από μία ακόμη πρόταση μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπόρισοφ, η κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, καθώς δήλωσαν ότι την εμπιστεύονται 114 βουλευτές έναντι 109 που την καταψήφισαν και μία αποχή. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, υποστήριξαν μιλώντας στη Βουλή αργότερα ότι οι εργασίες κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» στη Βουλγαρία θα αρχίσουν μόνο ύστερα από τη «ρύθμιση των εκκρεμοτήτων μεταξύ Σόφιας - Βρυξελλών» αναφορικά με την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά την υλοποίηση του σχεδίου.

ΒΕΝΕΤΙΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος της Βενετίας, Τζόρτζιο Ορσόνι (εκλεγμένος με τη στήριξη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος), που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο των έργων για την κατασκευή των αντιπαλιρροϊκών φραγμάτων στη λιμνοθάλασσα της πόλης. «Δεν υπάρχει πλέον αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική, εγώ ο ίδιος έπαψα να την εμπιστεύομαι», δήλωσε ο Ορσόνι, που θεωρείται ότι φρόντισε να «διαρρεύσει» η έκπληξή του για την «επιπολαιότητα με την οποία χειρίσθηκε την υπόθεσή του ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι».

ΡΩΜΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκδόθηκε χτες το πρωί στην Ιταλία από το Λίβανο ο πρώην γερουσιαστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στις φυλακές αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Ο στενός αυτός φίλος και πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταδικασθεί οριστικά σε επτά χρόνια κάθειρξης για στήριξη της μαφίας.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Μέρος της συνολικής αποζημίωσης που φτάνει τα 37.000 ευρώ ξεκίνησαν να λαμβάνουν συγγενείς των επιβατών του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που εξαφανίστηκε στις 8 Μάρτη του 2014 και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί ίχνη του. Στο μεταξύ, μία ομάδα από οικογένειες αγνοουμένων αποφάσισε να επιδιώξει τη συγκέντρωση περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ για να ερευνήσει τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροπλάνου και καλεί όποιον διαθέτει πληροφορίες να τις καταθέσει.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μέσα σε λίγα λεπτά εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για σύντομες πτήσεις στο Διάστημα που διατέθηκαν προς πώληση στο διαδίκτυο στην Κίνα. Κάθε εισιτήριο κοστίζει πάνω από 70.000 δολάρια. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι επιχειρηματίες από μεγάλες οικονομικές μητροπόλεις, όπως η Σανγκάη. Οι διαστημικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με διθέσιο διαστημόπλοιο, με έναν κάθε φορά επιβάτη. Ο χρόνος παραμονής στο Διάστημα, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, θα είναι πέντε με έξι λεπτά. Πάντως φαίνεται ότι η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα ...καλά κρατεί!

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ» (Aqmi) ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μάη εναντίον της κατοικίας του Τυνήσιου υπουργού Εσωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που η ισλαμιστική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση στην Τυνησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ