Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

NTAKAΡ.-- Ο 54χρονος Μοχάμεντ Ντιόν, μηχανικός εφαρμοσμένης οικονομικής, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στον ΟΗΕ, διορίστηκε χτες νέος πρωθυπουργός της Σενεγάλης.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Εκπρόσωπος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσε τις φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του 66χρονου Προέδρου της χώρας, σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, που είχε υποστεί έμφραγμα το Φλεβάρη.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε την Κυριακή πως θα προτιμούσε οι τρεις δημοσιογράφοι του «Al-Jazeera», που καταδικάσθηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης, να έχουν απελαθεί, αντί να δικαστούν. Στο μεταξύ, αγανάκτηση προκαλεί σε μεγάλος μέρος του αιγυπτιακού λαού η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα, με αποτέλεσμα κύμα ακρίβειας που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε το 78%. Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης η νέα βαριά φορολογία σε καπνό και αλκοόλ.

KAMΠΑΛΑ.-- Συναγερμό στις αρχές της Ουγκάντα προκαλούν οι συντονισμένες επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο στις νοτιοδυτικές περιοχές Κασέσε, Ντορόκο και Μπαντιμπούγκγιο δεκάδες ένοπλοι σε αστυνομικά τμήματα και στρατώνες, με αποτέλεσμα συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 60 νεκρούς ενόπλους, 14 νεκρούς αμάχους και 80 συλληφθέντες. Οι περισσότεροι από τους δράστες φαίνεται πως εισήλθαν από τη γειτονική ΛΔ Κονγκό.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού ξεκίνησαν χτες επιχείρηση με στόχο την (μετά από δύο χρόνια) ανακατάληψη της περιοχής Χανταράτ. Είχαν καταφέρει, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να εκτοπίσουν ισλαμιστές και άλλους «αντικαθεστωτικούς» ενόπλους από τα χωριά αλ Σαγκχίρ και Μποκμπίλα που βρίσκονται στα περίχωρα της βόρειας επαρχίας Χαλέπι.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στο 45,3% σκαρφάλωσε τον Ιούνη ο πληθωρισμός στο Σουδάν, γεγονός που συνοδεύτηκε με 10% αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε χτες η σουδανική εθνική στατιστική υπηρεσία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε χτες το απόγευμα στο Κουβέιτ ο δημοφιλής αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μουσαλάμ αλ - Μπάρακ, που κρατούνταν από την περασμένη βδομάδα για εξύβριση δικαστικής αρχής.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Οι αρχές του Μπαχρέιν χαρακτήρισαν χτες «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τομ Μαλινόφσκι, ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους αντιπολιτευόμενου μπλοκ σιιτών στην πρωτεύουσα, της χώρας Μανάμα.

AMΠOYTZΑ.-- Τουλάχιστον 60 κορίτσια που είχαν απαχθεί στις 22 Ιούνη από ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατάφεραν να δραπετεύσουν στο τέλος της περασμένης βδομάδας ανακοίνωσαν χτες οι νιγηριανές αρχές, διευκρινίζοντας πως οι έφηβες δεν έχουν σχέση με τις πάνω από 200 μαθήτριες Λυκείου που απήχθησαν στα μέσα του περασμένου Απρίλη.

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Φρούριο θυμίζει από χτες η πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, μετά τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν έπειτα από το προχτεσινό αιματοκύλισμα των παράκτιων ανατολικών περιοχών Χίντι και Γκάμπα από ισλαμιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» που προκάλεσαν 22 νεκρούς.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν 28 υπόπτους, που φέρεται πως σχεδίαζαν να εξαπολύσουν βομβιστικές επιθέσεις για λογαριασμό των ακραίων ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν σε Συρία και Ιράκ.

ΑΝΟΪ.-- Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Βιετνάμ, προκαλώντας το θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Το ελικόπτερο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση όταν συνετρίβη και εξερράγη κοντά στο Ανόι, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μειωμένη κατά 1,8% ήταν η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση το Μάη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των δύο ετών. Ορισμένοι εκτιμούν τα στοιχεία πολύ αρνητικά καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πως η παραγωγή θα παρέμενε αμετάβλητη.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Πέθανε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Ηταν ένας από τους πρωταγωνιστές της αντεπανάστασης στην Σοβιετική Ενωση, μαζί με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Εξελέγη Πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 μετά από μαζικές διαδηλώσεις για την πολιτική του που βύθισε στη φτώχεια μεγάλα τμήματα του γεωργιανού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ