Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Δυο νεκροί (1 εργάτης και ένα παιδί), 4 αγνοούμενοι και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,1 βαθμών που έπληξε την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, την Τρίτη, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της χώρας. Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανέφεραν ότι πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο όπου βρίσκονται παγιδευμένοι οι τρεις τουλάχιστον εργάτες σε διάνοιξη του εθνικού δρόμου Σιμόν Μπολίβαρ, που έχει αναλάβει κινεζική εταιρεία. Επίσης έγινε γνωστό ότι λόγω κατολίσθησης υπάρχουν παγιδευμένοι εργάτες και σε λατομείο βόρεια του Κίτο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωφυσικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 7,7 χιλιόμετρα, συνέβη στις 2.45 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ ακολούθησαν και τουλάχιστον 25 μικρότεροι μετασεισμοί. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Κίτο, των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έπληξε την πολιτεία Οαχάκα στο Νοτιοδυτικό Μεξικό, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε 16 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Πινοτέπα Νασιονάλ σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Πλημμύρες σε εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας «Κράισλερ» προκάλεσε σε προάστια του Ντιτρόιτ η χτεσινή καταρρακτώδης βροχή. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες εξαιτίας των πολλών πλημμυρισμένων δρόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Η ιρανικής καταγωγής μαθηματικός Mαριάμ Μιρζακχανί έγινε την Τετάρτη η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Fields, που ισοδυναμεί με το βραβείο Νόμπελ στον τομέα των μαθηματικών. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ήταν μεταξύ των τεσσάρων τιμηθέντων με το βραβείο Fields στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ και ταυτόχρονα έγινε η πρώτη γυναίκα ανάμεσα στους 56 νικητές από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο το 1936.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ο 45χρονος Αμερικανός Νίκολας Χόλζερ παραδόθηκε νωρίς χτες το πρωί στην αστυνομία της Καλιφόρνια, έχοντας προηγουμένως σκοτώσει τους ηλικιωμένους γονείς του, τους δύο ανήλικους γιους του και το σκύλο της οικογένειας. Το φονικό έγινε στο σπίτι του δράστη, που βρισκόταν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον ορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι δέκα βουλευτές του DeSUS θα στηρίξουν τον Μίρο Τσεράρ, τον επικεφαλής του κόμματος SMC, που επικράτησε στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο Τσεράρ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία ψήφων στη Βουλή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανέφερε ανακοίνωση του ιδρύματος της οικογένειας Μπόγκαρντ. Η Μπακόλ ήταν σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και ξεχώρισε τις δεκαετίες του 40' και του 50'. Είχε περάσει στην ιστορία του κινηματογράφου του Χόλιγουντ με το προσωνύμιο «το βλέμμα» και πιθανότατα υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν την αναβίωση του σχεδίου «Πρόγραμμα Προ-τοποθέτησης Πεζοναυτών» στη Νορβηγία, που χρονολογείται από την εποχή του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αναμένεται να σταλεί σημαντικός αριθμός νέων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων του αμερικανικού στρατού και να τοποθετηθούν σε σπήλαια και βάσεις των ΗΠΑ στην Κεντρική Νορβηγία, αλλά και στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στη μεθόριο με τη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σύρραξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ