Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.-- Διακόπηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στην πόλη της Ιαπωνίας μετά τις κατολισθήσεις της περασμένης Τρίτης. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 39 νεκρούς, τουλάχιστον 52 αγνοούμενους και 67 τραυματίες, οι τέσσερις από τους οποίους είναι σοβαρά. Ο λόγος της διακοπής των ερευνών είναι οι νέες σφοδρές βροχοπτώσεις, που ενδέχεται να δημιουργήσουν και νέες κατολισθήσεις στους γύρω λόφους. Οι αρχές που παραδέχτηκαν ότι η αρχική αντίδρασή τους ήταν πολύ καθυστερημένη τώρα ειδοποίησαν 164.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Φυσικά αυτό δεν αρκεί αλλά χρειάζονται και καταφύγια ενώ χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή πόσιμο νερό. Εκτός από τη Χιροσίμα, οι περιφέρειες Ναγκασάκι και Φουκουόκα, επίσης στη νοτιοδυτική χώρα και άλλες περιοχές του Χοκάιντο, στο βορρά, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές και απειλούνται από κατολισθήσεις.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο τουριστικών λεωφορείων νωρίς χτες το πρωί στη νότια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Υγείας Μοχάμεντ Λασίν μέσα στους 41 τραυματίες είναι Ρώσοι, Υεμενίτες και Σαουδάραβες πολίτες που διακομίσθηκαν σε δύο νοσοκομεία της περιοχής. Τα συνεργεία διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, αυξάνοντας το φόβο των αρχών για πιθανή αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

ΣΟΦΙΑ.-- «Δραματική», εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες της Βουλγαρίας, χαρακτήρισε χτες την κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Βασίλ Γκρούντεφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με το αρμόδιο συμβούλιο. Το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού διαπιστώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιούνη και η κορύφωση της νόσου καταγράφηκε μεταξύ 14 και 22 Ιούλη.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Στην παύση τουλάχιστον 150 συνδέσμων και οργανώσεων ισλαμιστών σε όλη την Τυνησία προχώρησαν οι αρχές της χώρας μέσα στον τελευταίο μήνα στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών, Θρησκευτικών Υποθέσεων, του στρατού και της αστυνομίας. Επιπλέον, μπήκε λουκέτο σε πάνω από 20 τζαμιά καθώς διαπιστώθηκε πως δρούσαν σε αυτά ιερωμένοι που υποστηρίζουν εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα» και επιχειρούσαν τη στρατολόγηση νέων μελών από τα ασθενέστερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νιντχάλ Οουερφέλι έδωσε τα παραπάνω στοιχεία σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα θα εντατικοποιηθούν καθώς είναι «απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια και τις εθνικές εκλογές», που σχεδιάζονται μέσα στο προσεχές φθινόπωρο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατέλαβαν χτες και τις εγκαταστάσεις της αστυνομικής ακαδημίας «Λίμαν Κάρα» κοντά στην πόλη Γκόουζα της βόρειας Νιγηρίας την οποία ελέγχουν εδώ και μερικές βδομάδες.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Τα γραφεία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής διέρρηξαν άγνωστοι δράστες χτες για πέμπτη (!) φορά μέσα σε τρεις βδομάδες, κλέβοντας φορητούς υπολογιστές, κάμερες παρακολούθησης και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ωστόσο, οι νοτιοαφρικανικές αρχές δεν εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία, θεωρώντας πως οι δράστες ανήκουν στο κοινό έγκλημα.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΑΜΠΟΥΡ.-- Ημέρα εθνικού πένθους ήταν χτες στη Μαλαισία, καθώς το πρωί έφτασε αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τις είκοσι πρώτες σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους της «Malaysia Airlines» στην ανατολική Ουκρανία. Το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Αμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ κατερρίφθη άγνωστο από ποιον στις 17 Ιούλη ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Οι 298 επιβαίνοντες του Μπόινγκ 777 σκοτώθηκαν όλοι. Ανάμεσά τους ήταν 193 Ολλανδοί και 43 Μαλαισιανοί, εκ των οποίων 15 μέλη του πληρώματος.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Σε τουλάχιστον 22.322 άτομα φτάνει η εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από το 2006, στο λεγόμενο «πόλεμο των καρτέλ ναρκωτικών» και των διωκτικών αρχών στο Μεξικό. Βεβαίως, πίσω από αυτόν τον πόλεμο κρύβεται συχνά και το κυνηγητό ενάντια σε αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ