Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΑΛΛΙΑ.-- Δικαστική έρευνα ξεκίνησε σε βάρος της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για «αμέλεια», στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας το 2008 στη Γαλλία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, όταν η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Η υπόθεση αφορά αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων από την κρατική τράπεζα με μεσολάβηση της Λαγκάρντ, για την οποία ερευνάται η συμμετοχή της σε ζημιά για το Δημόσιο. Η Λαγκάρντ αναμένεται να ενημερώσει για την υπόθεση το ΔΣ του ΔΝΤ τις επόμενες μέρες, εκπρόσωπος Τύπου του οποίου είπε ότι δε θα κάνει κανένα σχόλιο μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η κόντρα ανάμεσα σε αστούς πολιτικούς στο Αφγανιστάν συνεχίζεται με το «σίριαλ» της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων έγινε στις 14 Ιούνη. O ένας υποψήφιος Αμπντουλά Αμπντουλά ανακοίνωσε χτες ότι θα απορρίψει κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά από την ανακαταμέτρηση των ψήφων. Πάντως το επιτελείο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με τον αντίπαλο Ασραφ Γάνι. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) Νίκολας Χέισομ είπε ότι η ανακαταμέτρηση των ψήφων θα συνεχιστεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων κανενός υποψηφίου, για να υπάρχει «ισότητα».

ΚΑΪΡΟ.-- Στις 25 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την περιβαλλοντική διάσκεψη κορυφής Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

ΡΕΚΙΑΒΙΚ.-- Οι πάνω από 500 σεισμικές δονήσεις (μερικές άνω των 5 Ρίχτερ) που προκάλεσε μέσα στο περασμένο 24ωρο η δραστηριότητα του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα στην Ισλανδία προκαλούν ανησυχίες για νέα προβλήματα στις αερομεταφορές, παρόμοια με αυτά που ξέσπασαν την άνοιξη του 2010 από την ηφαιστειακή τέφρα του ηφαιστείου Εϊτζαφτζαλαγιοκούλ, προκαλώντας την ακύρωση 100.000 πτήσεων παγκοσμίως.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως άρχισε ο επανασχεδιασμός του πυρηνικού αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο πυρηνικό συγκρότημα Αράκ, με στόχο τη μείωση του παραγόμενου πλουτωνίου, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προδιαγραφές προσωρινής συμφωνίας στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αξιωματούχους χωρών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Να μη στηθούν πρόωρες κάλπες αποφάσισε χτες το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, δίνοντας τη δυνατότητα στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου» (PDK) του απερχόμενου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής του Κοσόβου.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Πάνω από 3.000 βιβλία από την προσωπική της συλλογή χάρισε, μετά θάνατον, στη δημοτική βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, η Βρετανίδα νομπελίστας συγγραφέας Ντόις Λέσινγκ, που εξέπνευσε τον περασμένο Νοέμβρη, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι κληρονόμοι της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ