Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Ενα πολεμικό σκάφος της Νότιας Κορέας έριξε χτες το πρωί προειδοποιητικές βολές όταν - σύμφωνα με τη Σεούλ - ένα περιπολικό σκάφος της ΛΔ Κορέας διέσχισε τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου. Το δεύτερο σκάφος άνοιξε και αυτό πυρ πριν υποχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

ΤΟΚΙΟ.-- Δύο ακόμη σοροί ανασύρθηκαν χτες από τις πλαγιές του ηφαιστείου Οντάκε ανεβάζοντας σε 53 τους νεκρούς από τη φονική έκρηξη στις 27 Σεπτέμβρη. Πρακτορεία μετέδωσαν ότι στο έδαφος της Ιαπωνίας βρίσκονται σήμερα 110 ενεργά ηφαίστεια.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός διέψευσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει ειδικό «φόρο πολέμου» για να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής της χώρας στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους». Η συμμετοχή της χώρας θα κοστίσει στον αυστραλιανό λαό 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ ο προϋπολογισμός είναι ήδη ελλειμματικός. Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκι, δήλωσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον άλλα 630 εκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αυστραλία για να αντιμετωπίσει τους «ντόπιους» «τζιχαντιστές». Ο Χόκι είχε πει τότε ότι «οι προβλέψεις μας είναι πως το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί όσο θα θέλαμε, λόγω της ρευστότητας της διεθνούς οικονομίας. Επιβάλλεται, λοιπόν, και η λήψη νέων μέτρων».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, χτες, εν ώρα περιπολίας, από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στη μεθόριο με το Λίβανο. Το συμβάν καταγράφεται ένα 48ωρο μετά τη ρίψη πυρών από Ισραηλινούς στρατιώτες προς τη μεριά των συνόρων με το Λίβανο έναντι Λιβανέζων στρατιωτών, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός εξ αυτών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Υπέρ της μεγαλύτερης ακαδημαϊκής ελευθερίας στα ιρανικά πανεπιστήμια τάχθηκε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί δυσκολεύουν τις καινοτομίες και αναπτύσσουν φαινόμενα συκοφαντίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας και την «ελεύθερη κυκλοφορία» των εργαζομένων σε τέσσερις βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο συνεργασίας, τάχα για να αντιμετωπιστούν η υψηλή ανεργία, η μεγάλη «μαύρη» αγορά εργασίας και η έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων, πρότεινε χτες ο Αλεξάνταρ Ποπόφ, αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας Ιγκαν, που είναι μία οργάνωση - ομπρέλα, με στόχο την προώθηση της καπιταλιστικής συνεργασίας και της εξομάλυνσης διακρατικών σχέσεων μεταξύ Κροατίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, αναχώρησε χτες για τη Χάγη, όπου θα γίνει σήμερα ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους που θα εμφανισθεί μεσούσης της θητείας του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την ευθύνη που φέρεται ότι είχε στις μετεκλογικές σφαγές στα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008 στη χώρα του, ανακοίνωσε δε πως ανταποκρίνεται στην κλήτευση από το ΔΠΔ ως πρόσωπο και όχι ως αρχηγός του κράτους. Μεταβίβασε τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του, Ουίλιαμ Ρούτο, για όσο καιρό θα παραμείνει στη Χάγη.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν χτες οι Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι (85 ετών), Χιρόσι Αμάνο (54 ετών) και ο Αμερικανός Σούτζι Νακαμούρα (60 ετών) επειδή ανακάλυψαν τις διόδους εκπομπής φωτός (LED), «μια νέα επαναστατική πηγή φωτός, αποδοτική από ενεργειακή άποψη και καλή για το περιβάλλον», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πραγματοποίησαν χτες μαζική διαδήλωση στο κέντρο του Βουκουρεστίου διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς πείνας και την υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας στη χώρα, που έχει ανοίξει την πόρτα της μετανάστευσης σε πάνω από 30.000 γιατρούς και νοσηλευτές τα τελευταία χρόνια. Ο μέσος κατώτατος μισθός για έναν νέο γιατρό στο Βουκουρέστι δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ...

NEA YOΡΚΗ.-- Μια 30χρονη μητέρα συνελήφθη χτες στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ όταν διαπιστώθηκε ότι η 4χρονη κόρη της μοίραζε στο νηπιαγωγείο σακουλάκια με... ηρωίνη, νομίζοντας ότι είναι καραμέλες. Η 30χρονη κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς στο σακίδιο της κόρης της βρέθηκαν 249 σακουλάκια ηρωίνης, συνολικού βάρους 3,7 κιλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ