Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πράσινο φως για τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων από τη βρετανική κυβέρνηση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ενέργειας με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Χίνκλεϊ Πόιντ από γαλλοκινεζικό κονσόρτσιουμ, προβλεπόμενου κόστους 39 δισ. δολαρίων, έδωσε χτες η Επιτροπή της ΕΕ, προκαλώντας ικανοποίηση στο Λονδίνο και έντονες αντιδράσεις σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες πως οι διαφορές ανάμεσα στους Ιρανούς διαπραγματευτές και τους αξιωματούχους από την Ομάδα των Πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας στις συνομιλίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εστιάζονται πλέον στις «λεπτομέρειες» της τελικής συμφωνίας. Η επόμενη φάση διαπραγμάτευσης έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα στη Βιέννη, με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, της Κάθριν Αστον εκ μέρους της ΕΕ και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΧΑΓΗ.-- Ο Κενιάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα έγινε χτες ο πρώτος αρχηγός κράτους εν δράσει που εμφανίστηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο προδικαστικής ακροαματικής διαδικασίας, για να του γνωστοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην έρευνα που διεξάγει στο πλαίσιο της δίκης του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Κενιάτα διώκεται για το ρόλο που φέρεται ότι είχε στις σφαγές που έγιναν τέλος του 2007 - αρχές του 2008 στην Κένυα, από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και 600.000 διώχτηκαν από τις εστίες τους.

ΣΕΟΥΛ.-- Πιο όξινο κατά 26% τους τελευταίους δύο αιώνες έγινε το νερό των ωκεανών, απορροφώντας περισσότερο από το ένα τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Σεούλ στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ερικ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ, για το έργο τους αναφορικά με την ανάπτυξη της «μικροσκοπίας φθορισμού υψηλής ανάλυσης», που επέτρεψε ουσιαστικά στους επιστήμονες να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χτες 13 δικαστές και 12 δικαστικούς υπαλλήλους με την κατηγορία της παραμέλησης καθήκοντος και την αδυναμία τους να επιβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ικανοποίησή του για την πορεία των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία εξέφρασε χτες ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, μετά από τη συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική, εμπορική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Ντάσιτς υπογράμμισε ότι το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δε συζητήθηκε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον αγωγό.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δύο νεαροί Νοτιοαφρικανοί, που κατηγορούνταν για διαρρήξεις, λιντσαρίστηκαν χτες από όχλο 200 ατόμων που τους έκαψε ζωντανούς σε παραγκούπολη κοντά στο Πιτερμάριτζμπουργκ, στα ανατολικά της Νότιας Αφρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ