Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, «Ουριμινζοκίρι», επέκρινε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση επειδή επέτρεψε τη ρίψη φυλλαδίων ακτιβιστών κατά της Πιονγιάνγκ. Το ίδιο τηλεγράφημα ανέφερε ότι ανταλλάχτηκαν πυρά βαρέος πυροβολικού στα σύνορα, μετά την προσπάθεια των δυνάμεων της ΛΔ Κορέας να καταρρίψουν μπαλόνια με φυλλάδια των ακτιβιστών.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 44 άνθρωποι αγνοούνταν χτες ενώ ο ισχυρός τυφώνας «Βονγκφόνγκ» έπληττε πλέον την καρδιά της Ιαπωνίας. Πριν ακόμη φθάσει ο τυφώνας στα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, τρεις Κινέζοι παρασύρθηκαν προχτές, Κυριακή. Η τύχη του ενός παρέμενε άγνωστη.

ΡΩΜΗ.-- Ο λαϊκιστής ηγέτης του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, εν μέσω δυσκολιών διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να συλλέγει άμεσα υπογραφές για να ζητήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Επίσης, οι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος έκαναν γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψουν οριστικά τις αίθουσες της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας τουλάχιστον άνθρωπος σκοτώθηκε χτες όταν καμικάζι οδήγησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής της διεθνούς ιμπεριαλιστικής αποστολής της ISAF. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε σε μια οδική αρτηρία όπου βρίσκονται μια αμερικανική στρατιωτική βάση, ένα συγκρότημα με ξένες κατασκευαστικές εταιρείες και εργαζόμενοι σε οργανώσεις «αρωγής».

ΤΖΑΜΟΥ.-- Μετά από διήμερη διακοπή των συγκρούσεων, Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντάλλαξαν ξανά χτες πυρά κατά μήκος των συνόρων του Κασμίρ. «Οι στρατιώτες μας απάντησαν. Τα σφοδρά πυρά συνεχίζονται», ανέφερε πηγή του ινδικού στρατού. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα «Χουντχούντ» που πλήττει το ινδικό κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς από το «Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης» θα είναι εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριμερή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ο Ντράγκαν Τσόβιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ BiH) εκπρόσωπος των Κροατών, με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 2/3 των εκλογικών κέντρων που λειτούργησαν στις προχτεσινές γενικές εκλογές. Ασαφές παρέμενε ποιος θα εκπροσωπήσει τους Σέρβους στην τριμερή Προεδρία της χώρας, καθώς συγκεχυμένες πληροφορίες έδιναν πότε ως νικήτρια την υποψήφια της «Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD), Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, και πότε τον υποψήφιο του μπλοκ κομμάτων «της ενωμένης αντιπολίτευσης», Μλάντεν Ιβανιτς.

ΣΑΝΑΑ.-- Τον 51χρονο διπλωμάτη και πρέσβη της Υεμένης στον ΟΗΕ, Κχάλεντ Μπάχα (Khaled Bahah), διόρισε χτες στη θέση του πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει κάνει με την αντιπολίτευση και στελέχη της σιιτικής κοινότητας των Χούτι για μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων.

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο σε κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό την περασμένη Τετάρτη. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν έλειψαν και οι συλλήψεις (17) διαδηλωτών από τις αστυνομικές αρχές.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χτες το πρωί σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν τρία λεωφορεία σε αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Εντφου, στη νότια Αίγυπτο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.--Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού ούτε καν της τάξης του 1%. Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως ο αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, θα συμμετάσχει στην τηλεοπτική προεκλογική αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών (ντιμπέιτ) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλη, ένα μήνα πριν τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ