Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΜΙΓΚΕΛ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ελ Σαλβαδόρ στις 9.51 το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα με εστιακό βάθος 70 χιλιομέτρων, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής Νικαράγουα, Ονδούρα και Κόστα Ρίκα. Από το σεισμό στην πόλη του Σαν Μιγκέλ αναφέρθηκε ένας νεκρός, ένας άτυχος άστεγος που τον χτύπησε ένας στύλος ηλεκτροδότησης. Αρχικά δόθηκε προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) που στη συνέχεια άρθηκε.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Καθώς κορυφώνεται η κούρσα των δυο μονομάχων για την προεδρική εκλογή στο δεύτερο γύρο στη Βραζιλία στις 26 Οκτώβρη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Στην τελευταία μέτρηση η νυν Πρόεδρος και υποψήφια του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών, Ντίλμα Ρουσέφ (υποστηρίζεται και από άλλα κόμματα και το ΚΚ Βραζιλίας), έχει προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας 45% έναντι του υποψηφίου του νεοφιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βραζιλίας, Αέσιο Νέβες, με 44%. Το Βραζιλιάνικο ΚΚ με ανακοίνωσή του όπου σχολιάζει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις 5 Οκτώβρη, καλεί σε άκυρο και καταδίκη και των δύο υποψηφίων που υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και απευθύνεται στις λαϊκές δυνάμεις λέγοντας να εντείνουν τον αντικαπιταλιστικό αγώνα. Το κόμμα αυτό είχε αύξηση των δυνάμεων κατά περίπου 5.000 ψήφους, με το ποσοστό να κυμαίνεται κάτω από 1%.

ΡΩΜΗ.-- Φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί για επιχειρήσεις και «πολίτες» υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στα μέλη της ένωσης των Ιταλών βιομηχάνων Confindustria. Διευκρίνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να κρατήσει τη σχέση δημόσιου ελλείμματος και ΑΕΠ στο 2,9% και όχι πιο κάτω, αφορά τη δυνατότητά της να χρησιμοποιήσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ και για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκαν 12 άτομα που κρίθηκαν ένοχα για συμμετοχή στην επίθεση που έγινε στα τέλη του Ιούλη στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας με αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων. Ακόμα 15 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο με αναστολή, κάτι που συνήθως σημαίνει ισόβια κάθειρξη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 24 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από τον ισχυρό τυφώνα «Χουντχούντ» που έπληττε τις ακτές της ανατολικής Ινδίας.

ΡΙΑΝΤ.-- Ενοπλος άνδρας αγνώστων στοιχείων σκότωσε χτες το απόγευμα έναν Αμερικανό και τραυμάτισε άλλον έναν έξω από βενζινάδικο στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Και οι δύο Αμερικανοί δούλευαν για λογαριασμό αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Μέλη της Εθνοφρουράς (που εδρεύει πολύ κοντά στο χώρο της επίθεσης) επενέβησαν, ανταλλάσσοντας πυρά με το δράστη, προτού τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν. Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν ο δράστης σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα» ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ