Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν χτες στο Τομπρούκ και την Ντάρνα της Ανατολικής Λιβύης, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό άλλων 21 ατόμων. Προχτές βράδυ σε περιοχή της Ανατολικής Λιβύης είχαν βρεθεί τα αποκεφαλισμένα πτώματα τριών εργαζομένων σε οργάνωση αρωγής.

ΚΑΪΡΟ.-- «Επίθεση» φέρεται πως δέχτηκε χτες αιγυπτιακή ακταιωρός από περίπου 20 άγνωστους ενόπλους που επέβαιναν σε τρία μικρά σκάφη, βορείως του λιμανιού Νταμιέτα. Η ακταιωρός έπιασε φωτιά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και επενέβησαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διάσωση του πληρώματος. Τα πλοιάρια που πραγματοποίησαν την επίθεση καταστράφηκαν και συνελήφθησαν τα 20 άτομα που επέβαιναν σε αυτά, δίχως να γίνουν γνωστές άλλες πληροφορίες. Οι πιθανότερες εκδοχές είναι να πρόκειται για φανατικούς ισλαμιστές ή λαθρεμπόρους.

ΣΑΝΑΑ.-- Δεκάδες άνθρωποι φέρεται πως σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον Σιιτών στην πόλη Ράντα της Κεντρικής Υεμένης. Η έκρηξη είχε στόχο το σπίτι ενός αρχηγού φυλής, συμμάχου Σιιτών πολιτοφυλάκων, και θεωρείται η ισχυρότερη στην περιοχή εδώ και ενάμιση μήνα.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Βαλεντίν Ιντσκο, άσκησε χτες πιέσεις στους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για κλιμάκωση των προσπαθειών άμβλυνσης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων με στόχο την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, διαμηνύοντας ότι «δε θα υπάρξει» νέα χάραξη συνόρων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ρεπουμπλικάνο Νταν Σάλιβαν ανέδειξε νικητή η χτεσινή ανακαταμέτρηση ψήφων στην πολιτεία της Αλάσκα, με αποτέλεσμα πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι να ελέγχουν 53 από τις 100 έδρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πρόστιμα συνολικού ύψους 3,4 δισ. δολαρίων επέβαλαν χτες οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ, σε πέντε μεγάλες τράπεζες - την ελβετική UBS, τις βρετανικές HSBC και Royal Bank of Scotland (RBS) και τις αμερικανικές Citigroup και JP Morgan - που κατηγορούνται για χειραγώγηση των τιμών στην αγορά συναλλάγματος. Από αυτές, η UBS καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό (800 εκατ. δολάρια). Ακολουθεί η Citigroup με 668.000.000 δολαρίων, η JP Morgan 662.000.000, η RBS 634.000.000 δολάρια και η HSBC 618.000.000 δολάρια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εφτασε χτες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Τέσλα του Βελιγραδίου ο Σέρβος εθνικιστής πολιτικός ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, που δικάστηκε από δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου. Εγινε δεκτός από πλήθος εκατοντάδων υποστηρικτών του με τα συνθήματα «Νίκη» και «Σέσελι ο Σέρβος ήρωας». Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος ως καρκινοπαθής, λόγω της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει η κατάσταση της υγείας του. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Γυναίκα ήταν χτες η αυτόχειρας αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από τη βιβλιοθήκη κολεγίου στην πόλη Κονταγκόρα της Δυτικής Νιγηρίας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 φοιτητών.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Μια ομάδα της εθνικιστικής Τουρκικής Ενωσης Νεολαίας επιτέθηκαν χτες στους Αμερικανούς στρατιώτες που βγήκαν από το πλοίο USS ROSS, που έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή Σαραϊμπουρνού του Εμινονού της Ιστανμπούλ. Το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του παίρνοντας μέρος σε γυμνάσια της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα. Τα μέλη της ομάδας έριξαν κόκκινη μπογιά στους στρατιώτες φωνάζοντας συνθήματα «Δολοφόνοι» και «Γιάνκις go home». Για το περιστατικό αυτό η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω της επέμβασης στη Συρία και του μεριδίου που διεκδικεί η τουρκική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι Αρχές συνέλαβαν δύο αδέλφια που σκότωσαν τη μητριά τους και τις δύο μικρότερες ετεροθαλείς αδελφές τους, κατηγορώντας τες για μοιχεία. Οι δύο άντρες προφυλακίστηκαν, αφού ο πατέρας τους τούς κατήγγειλε στην αστυνομία. Πέρσι, στο Πακιστάν σκοτώθηκαν 869 γυναίκες «για λόγους τιμής».

ΤΟΚΙΟ.-- Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν τον αυτοπυρπολισμό ενός άντρα προχτές το βράδυ στο Τόκιο, που διαμαρτυρόταν ενάντια στα σχέδια για τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Κοντά στον άντρα βρέθηκαν σχετικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, βουλευτές και γερουσιαστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ