Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ενας στους τέσσερις θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλείται από καρκίνο, επισημαίνουν στοιχεία της Eurostat για τις αιτίες θανάτου στην ΕΕ το 2011, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2011 ο καρκίνος προκάλεσε 1,28 εκατομμύρια θανάτους στην «ΕΕ των 28», αντιπροσωπεύοντας το 26,3% των θανάτων στην ΕΕ. Η αιτία θανάτου από καρκίνο είναι υψηλότερη για τα άτομα κάτω των 65 ετών (37,1%) και χαμηλότερη για τα άτομα άνω των 65 ετών και (23,8%). Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου που προκάλεσαν θάνατο στην ΕΕ το 2011 ήταν ο καρκίνος στους πνεύμονες (20,8%), στο παχύ έντερο (11,9%), στο στήθος (7,2%), στο πάγκρεας (6,1%) και στον προστάτη (10,2% για τους άνδρες).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην Καμπούλ, όπου οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» είναι σχεδόν καθημερινές, ένα μήνα πριν την αναχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της ΝΑΤΟικής αποστολής. Στο μεταξύ, τα θύματα από την πρόσφατη επίθεση σε αγώνα βόλεϊ στην επαρχία Πακτίκα αυξήθηκαν σε 57. Στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, 12 ακόμα άτομα υποχώρησαν στα σοβαρά τους τραύματα. Ο Πρόεδρος Γάνι έκανε λόγο για «απάνθρωπη και αντι-ισλαμική» επίθεση.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι στη ΛΔ Κορέας έγινε συγκέντρωση καταδίκης της απόφασης που πήρε Επιτροπή του ΟΗΕ για να παραπεμφθεί η χώρα σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η κυβέρνηση της χώρας διαμήνυσε από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση συνδέεται με πολιτική συνωμοσία σε βάρος της χώρας και δεν είχε καμιά σχέση με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επτά τραυματίστηκαν και 15 παγιδεύτηκαν χτες κάτω από τα ερείπια, μετά την κατάρρευσή πολυκατοικίας στη φτωχική συνοικία Ματαρίγια του Καΐρου, όπου πολλά πολυώροφα κτίρια έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση βασικών κανόνων δόμησης.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο 87χρονος Τυνήσιος αστός πρώην πρωθυπουργός Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, που πήρε 39% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και ο δεύτερος υποψήφιος Μόνσεφ Μαρζούκι, που πήρε 33% θα «μονομαχήσουν» στο δεύτερο εκλογικό γύρο που θα πραγματοποιηθεί σε ένα 15ήμερο.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι λιβανέζικες αρχές συνέλαβαν χτες τον τραγουδιστή - υποστηρικτή της «Χεζμπολάχ», Αλί Μπαρακάτ, επειδή σε κάποιο από τα τραγούδια του αποκαλούσε τη Σαουδική Αραβία «τρομοκράτη».

ΑΝΤΕΝ.-- Φανατικοί ισλαμιστές της «αλ-Κάιντα» εξαπέλυσαν χτες επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης στην Υεμένη και συνέλαβαν οκτώ στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων έναν Αμερικανό, οι οποίοι σύντομα απελευθερώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη Αμερικανών στρατιωτών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το κατασκοπευτικό λογισμικό Regin, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2008, συνδέεται με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, υποστηρίζει η ιστοσελίδα The Intercept, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και στοιχεία από τον αμερικανικό όμιλο Πληροφορικής και προστασίας λογισμικού, Symantec. Αντίθετα με το λογισμικό δολιοφθοράς Stuxnet, το οποίο επιτέθηκε στις συσκευές φυγοκέντρισης του συστήματος εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, στόχος του Regin είναι η συγκέντρωση δεδομένων και όχι το σαμποτάζ κάποιου συστήματος ελέγχου βιομηχανικής μονάδας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κίνησε χτες διαδικασία κατά της ΠΓΔΜ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «αθέμιτο ανταγωνισμό» αναφορικά με τις αεροπορικές συγκοινωνίες, ζητώντας από τα Σκόπια να σταματήσουν την πρακτική επιδότησης αεροπορικών πτήσεων.

ΣΟΦΙΑ.-- Στη σύλληψη του ιμάμη του τεμένους Αμπού Μπεκίρ, Αχμέντ Μούσα Αχμέντ και ενός ακόμη ατόμου προχώρησε χτες η βουλγαρική αστυνομία στο πλαίσιο επιχείρησης στην πόλη Πάζαρτζικ, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για διασυνδέσεις με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Νεκροθάφτες στη Σιέρα Λεόνε άφησαν χτες πτώματα σε δρόμο έξω από ένα νοσοκομείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή η κυβέρνηση δεν τους έχει καταβάλει το επίδομα επικίνδυνης εργασίας. Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν καταβάλει το επίδομα και απείλησαν με απολύσεις όσα μέλη της ομάδας ταφής θυμάτων του ιού «Εμπολα» απεργούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ