Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενας ακόμα διαδηλωτής έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε από πυρά (δεν είχε διευκρινιστεί ποιανού) κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χάκαρι. Η ένταση μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και της μεγάλης κουρδικής κοινότητας (που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «απροθυμία» στήριξης των Κούρδων που πολεμούν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους») στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένει, στο φόντο των ανταγωνισμών αλλά και των γοργών διεργασιών σε σχέση και με την «επίλυση» του Κουρδικού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Ζιου Γιονγκάνγκ, πρώην μέλους της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ της Κίνας και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας μέχρι το 2012. Ανακοινώθηκε επίσης και η αποπομπή του από το ΚΚΚ. Ο Ζιου κατηγορείται για κακουργήματα όπως δωροληψία, αλλά και αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικαστήριο καταδίκασε χτες σε θάνατο οκτώ κατηγορουμένους για δύο «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 30 «ανταρτών» προκάλεσαν βομβαρδισμοί της πακιστανικής αεροπορίας, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δήλωσαν χτες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. «Ο στόχος των βομβαρδισμών ήταν ο Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, αρχηγός των Ταλιμπάν για το Βόρειο Ουαζιριστάν», ανακοίνωσαν οι πακιστανικές υπηρεσίες αλλά δεν είναι σίγουρο αν τελικά ο Μπαχαντούρ σκοτώθηκε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξι κρατούμενοι που παρέμειναν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο για περισσότερο από 10 χρόνια - 4 Σύροι, ένας Παλαιστίνιος και ένας Τυνήσιος - μετήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουρουγουάη. Στο Γκουαντάναμο παραμένουν πλέον έγκλειστοι 136 κρατούμενοι, δίχως να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί.

ΡΙΑΝΤ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 135 ατόμων ως υπόπτων για τρομοκρατία. Από αυτούς οι 26 είναι αλλοδαποί και συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, χτες, ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, ανακοινώνοντας νέους υπουργούς Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ισλαμικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Ενημέρωσης, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Γεωργίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αντικατάσταση του (από το 1999) υπουργού Ισλαμικών Υποθέσεων, Σάλεχ αλ Σέικχ, από τον Σουλεϊμάν Αμπα αλ Κχάιλ, πρώην πρόεδρο ενός εκ των μεγαλύτερων σαουδαραβικών πανεπιστημίων.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκλεισε χτες για λόγους ασφαλείας, που σχετίζονται με τη δράση της «Αλ Κάιντα στη Χερσόνησο του Σινά», η πρεσβεία του Καναδά στο Κάιρο.

ΣΟΦΙΑ.-- 32χρονη (που φέρεται πως πάσχει από ψυχική διαταραχή) αυτοπυρπολήθηκε προχτές στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα, στη νότια Βουλγαρία, και υπέστη εγκαύματα στο 80% του σώματός της. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ειδικό νοσοκομείο στην πόλη Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Να απαγορευθεί σε νεαρούς οδηγούς έως 21 ετών να οδηγούν από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί σκέφτεται να ζητήσει ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μετά από δύο τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν πριν από δύο βδομάδες σε δρόμους της Σερβίας, στα οποία έχασαν τη ζωή τους έξι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 16 έως 25 ετών, στη διάρκεια επιστροφής από νυχτερινή διασκέδαση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΟΦΙΑ.-- Σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, βοσκότοπους και δασικές εκτάσεις προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και την υπερχείλιση ποταμών στην επαρχία Γκιουργκίου, το Σαββατοκύριακο, στη νότια Ρουμανία και σε πάνω από 15 χωριά της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Τεράστια πυρκαγιά προκάλεσε χτες το κλείσιμο δύο μεγάλων οδικών αρτηριών στο Λος Αντζελες. Τα αίτια και η έκταση της πυρκαγιάς παρέμειναν ανεξακρίβωτα για ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ