Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Δεκάδες ιθαγενείς Βραζιλιάνοι από τις φυλές του Αμαζονίου με τα βέλη και τα τόξα τους διαμαρτυρήθηκαν χτες στο κοινοβούλιο για το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ για το λεγόμενο καθορισμό των αυτόχθονων εδαφών. Οι Ιθαγενείς αντιδρούν στη βίαιη εκδίωξή τους από την πατρογονική γη και την καταστροφή των δασών από τις υλοτομικές επιχειρήσεις. Εγιναν συγκρούσεις και χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία και 4 συλλήψεις διαδηλωτών.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής, απαιτώντας την παραίτηση και του προέδρου της χώρας Μισέλ Μαρτελί, μετά από αυτήν του πρωθυπουργού Λοράν Λαμόντ που παραιτήθηκε την Κυριακή. Ως πρόσχημα των διαμαρτυριών στο πραγματικό υπόβαθρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης εμφανίζεται η απροθυμία από το 2011 να γίνουν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, αφότου η χώρα χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό το 2010.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το «πράσινο φως» για την κατασκευή τρίτου αεροδρομίου στην κινεζική πρωτεύουσα «άναψε» η κινεζική κυβέρνηση, με τα κρατικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη συμφόρηση και τις καθυστερήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου. Το νέο αεροδρόμιο θα δημιουργηθεί 46 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης και, όταν ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί 72 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση Ταλιμπάν σε κατάστημα της Καμπούλ Μπανκ στη νότια επαρχία Χελμάντ σημειώθηκε χτες, με αποτέλεσμα το θάνατο δέκα ατόμων (οι τέσσερις ήταν οι δράστες) και τον τραυματισμό 14 ακόμα ανθρώπων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο 17χρονος Αμπντουλκαντίρ Τσακμάκ σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ενόπλων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι νεαροί που συνδέονται με το PKK άνοιξαν πυρ με τουφέκια εναντίον των αστυνομικών και τους πέταξαν βόμβες μολότοφ στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι Κούρδοι, προκαλώντας την αντίδραση των μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε χτες την πρώτη γυναίκα επίσκοπο, ανατρέποντας μια παράδοση που ίσχυε επί αιώνες. Πρόκειται για τη 48χρονη Λίμπι Λέιν, που χειροτονήθηκε νέα επίσκοπος του Στόκπορτ στη Βόρεια Αγγλία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από λιμό σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, καθώς έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την επιδημία του ιού «Εμπολα», η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συγκομιδή και τα δίκτυα ανεφοδιασμού, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση υπηρεσίες του ΟΗΕ.

ΣΑΝΑΑ.-- Ενοπλοι αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι κατέλαβαν χτες το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Υεμένη) και κατέλαβαν τα εκεί γραφεία της μεγαλύτερης κρατικής εφημερίδας της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ