Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, γνώριζε «από την αρχή» την ύπαρξη των μυστικών λογιστικών βιβλίων του Λαϊκού Κόμματος (PP), υποστήριξε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση διαφθοράς και αποφυλακίστηκε μετά από 19 μήνες. Το ζήτημα αυτό ξαναμπαίνει στην ενδοαστική διαπάλη, ουσιαστικά μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται το αργότερο έως το Δεκέμβρη φέτος.

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 10.000 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, ενάντια στις πολιτοφυλακές σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πόλη και το μεγαλύτερο βόρειο τμήμα της χώρας, δύο μέρες μετά την παραίτηση του Προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι, ντυμένοι ως αστυνομικοί, απήγαγαν χτες τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών της (διεθνώς αναγνωρισμένης) λιβυκής κυβέρνησης, Χασάμ αλ Σαγκχίρ, στην ανατολική πόλη Μπάιντα. Την Παρασκευή, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν κτίριο του ΟΗΕ στην Τρίπολη, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς. Το Σάββατο εκπρόσωπος της λιβυκής ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» επιβεβαίωσε το θάνατο του αρχηγού της, Μοχάμεντ αλ Ζαχάουι, δίχως την παραμικρή επιπλέον πληροφορία. Ο Ζαχάουι είχε ιδρύσει την «Ανσάρ-αλ-Σαρία» στη Βεγγάζη αφού είχε συμβάλει στην ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα συνέλαβαν χτες Κοσσοβάροι αστυνομικοί στη διάρκεια διαδήλωσης κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την παραίτηση του Σέρβου υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς επειδή αποκάλεσε προ ημερών «βάρβαρους» ορισμένους Αλβανούς Κοσσοβάρους που είχαν χάσει μέλη των οικογενειών τους στον πόλεμο της περιόδου 1998 - '99.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε έπειτα από 13 χρόνια ότι είναι αθώος ο πρώην κατάδικος Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς, που παρέμεινε στη φυλακή του Γκουαντάναμο πάνω από επτά χρόνια με την κατηγορία της παροχής υλικής βοήθειας σε τρομοκράτες.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη συνόδεψαν το Σάββατο δύο πολιτικά αεροσκάφη της «Delta Airlines» και της «Southwest Airlines» όταν εκδηλώθηκαν (ψευδείς όπως απεδείχθη) απειλές για τοποθέτηση βόμβας εντός τους, ενώ κατευθύνονταν σε αεροδρόμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν με ασφάλεια.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ενοπλοι απήγαγαν χτες τον υπουργό Αθλητισμού της μεταβατικής κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Αρμέλ Μινγκατόλουμ Σάγιο, καθ' οδόν προς το σπίτι του στην πρωτεύουσα Μπανγκί.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και μία 19χρονη μητέρα, και πάνω από 160 συνελήφθησαν στη διάρκεια λεηλασιών όχλου εκατοντάδων ατόμων σε βάρος καταστημάτων που έχουν μετανάστες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, όπως το Σοβέτο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τις 19 Γενάρη, όταν ένας Σομαλός μετανάστης πυροβόλησε θανάσιμα έναν 14χρονο διαρρήκτη όταν ο τελευταίος επιχείρησε να μπει στο κατάστημά του.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Ο Εντγκαρ Λούνγκου από το κυβερνών «Πατριωτικό Μέτωπο» ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Ζάμπια έπειτα από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης, στις οποίες πήρε το 48,3% των ψήφων έναντι του έτερου υποψηφίου, Χακάιντε Ιτσιλέμα. που πήρε 46,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ