Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι το σχέδιο ανακοινωθέντος που αναμενόταν να εγκριθεί χτες το βράδυ στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του «G-20» στην Τουρκία, καταγράφει τη δέσμευση των «20» να δράσουν αποφασιστικά για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κείμενο αναμενόταν να εκφράσει ικανοποίηση για την απόφαση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's επικαλούμενος τη σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες υποβάθμισε έτσι το αξιόχρεο του Μπαχρέιν, του Καζακστάν και του Ομάν, αλλά και την προοπτική του δημοσίου χρέους της Σαουδικής Αραβίας σε αρνητική, από σταθερή, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του για το μακροπρόθεσμο σαουδαραβικό δημόσιο χρέος που παραμένει στο επίπεδο, ΑΑ-.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στη δημιουργία νέας υπηρεσίας για την παρακολούθηση απειλών στον κυβερνοχώρο που θα συγκεντρώνει και θα αναλύει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα κινδύνων προχωρά η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη θέσπιση του «Κέντρου Συγκέντρωσης και Αξιολόγησης Πληροφοριών και Αντιμετώπισης Απειλών στο Διαδίκτυο» (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC).

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Η νοτιοσουδανική κυβέρνηση κατηγόρησε χτες τους αντικυβερνητικούς ένοπλους με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μάτσαρ πως βομβάρδισαν περιοχές της πετρελαϊκής πόλης Μπεντίου, προκαλώντας κύμα άτακτης φυγής περίπου 53.000 αμάχων που αναζήτησαν καταφύγιο σε παρακείμενο στρατόπεδο κυανόκρανων του ΟΗΕ, παραβιάζοντας τη συμφωνία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την 1η Φλεβάρη.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η ρουμανική Βουλή ενέκρινε χτες τη σύλληψη της πρώην υπουργού και προέδρου του Κόμματος Λαϊκού Κινήματος, Ελενα Ουντρέα, που κατηγορείται από εισαγγελείς της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς για ανάμειξη στα σκάνδαλα «Microsoft» και «Gala Bute». Στο μεταξύ, χωρίς νέα συμφωνία ολοκληρώθηκαν χτες οι συνομιλίες των ρουμανικών Αρχών και της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που επισκέπτεται το Βουκουρέστι.

ΣΑΝΑΑ.-- Αξιωματούχοι του στρατού της Υεμένης επιβεβαίωσαν χτες πως Σιίτες Χούτι, με τη στήριξη στρατευμάτων πιστών στον πρώην Πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ πήραν τον έλεγχο της κεντρικής επαρχίας Μπάιντα.

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν χτες 21 ποδοσφαιρόφιλους, που εμπλέκονταν στα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Κυριακής σε γήπεδο του Καΐρου, με αποτέλεσμα πάνω από 22 νεκρούς, κατηγορώντας τους για επίθεση κατά των αστυνομικών και φθορές σε περιπολικά της αστυνομίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Εργο για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αξίας 2,2 δισ. ευρώ, παρουσίασε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, στους συμμετέχοντες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Ομάδας Εργασίας για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEC), που έγινε στη Σόφια.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δύο ισχυρές, πλην αναίμακτες, εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις συγγενικών μελών του υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, και ενός ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις ως «τρομοκρατική ενέργεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ