Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε πλωτή εξέδρα άντλησης της «Πετρομπράς» στα ανοικτά της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου. Από τους συνολικά 74 εργαζόμενους που βρίσκονταν στην πλατφόρμα, δέκα ακόμα τραυματίστηκαν, ενώ μέχρι χτες υπήρχαν και έξι αγνοούμενοι. Η ημερήσια παραγωγή στο συγκεκριμένο σημείο φτάνει τα 2,2 εκατ. κυβικά μέτρα πετρελαίου τη μέρα.

ΑΝΤΟΦΑΓΚΑΣΤΑ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (ξημερώματα ώρας Ελλάδας), πολύ κοντά στα σύνορα της Χιλής με την Αργεντινή, στην επαρχία της Αντοφαγκάστα και την πόλη της Αργεντινής Χουχούι σε εστιακό βάθος 252 χλμ., και αυτό θεωρούν οι επιστήμονες εξηγεί γιατί παρατηρήθηκαν μόνο λίγες υλικές ζημιές ενώ δεν υπήρξαν θύματα.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Ασιατικά και δυτικά ΜΜΕ (όπως το CNN) μετέδωσαν ότι ένα κορίτσι γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ ... κυοφορώντας (!) το ίδιο δίδυμα. Οι επιστήμονες μιλούν για κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Εξι έγκλειστοι που πήραν όπλα από το οπλοστάσιο μιας φυλακής της Ταϊβάν και συνέλαβαν ομήρους τον διευθυντή και τον αρχιδεσμοφύλακα, αυτοκτόνησαν έπειτα από αντιπαράθεση με τις αρχές που διήρκεσε όλη τη νύκτα, δήλωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- O Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι αρχές ματαίωσαν επίθεση που ετοίμαζαν «τρομοκράτες», αναφερόμενος σε βίντεο που εμφανίζει τους πρωταγωνιστές της επίθεσης έτοιμους να αναλάβουν δράση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΩΜΗ.-- Σε κάθειρξη 16 ετών και 1 μηνός καταδικάστηκε ο πρώην πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου «Κονκόρντια» Φραντσέσκο Σκετίνο, για το ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι, πριν από 3 χρόνια. Ο Σκετίνο ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος σε αυτήν τη δίκη και κατήγγειλε ότι ο ίδιος θυσιάστηκε, προκειμένου να «προφυλαχθούν οικονομικά συμφέροντα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της χρονιάς έχουν πεθάνει 407 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό Η1Ν1 («γρίπη των χοίρων»).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Σε τεχνικό σφάλμα στο σταθμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο παραγωγής στην Αλ Σουμπίγια αποδόθηκε το μπλακάουτ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Κουβέιτ, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την «ετοιμότητα» της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) (δηλαδή της κατοχικής δύναμης στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο) να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις Βρυξέλλες μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της αποστολής, Γκαμπριέλε Μεούτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Κοσσοβάρο υπουργό Δικαιοσύνης Χαϊρεντίν Κούτσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΟΦΙΑ.-- Φορτηγίδα, που μετέφερε 850 τόνους λιπασμάτων, βυθίστηκε χτες στον Δούναβη, κοντά στο ρουμανικό λιμάνι Moldova Veche, ενώ εκτελούσε ελιγμούς. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Ιβελίνα Βασίλεβα, αναφερόμενη στο ναυάγιο διαβεβαίωσε ότι τα τεχνητά λιπάσματα προστατεύονται από διπλή συσκευασία και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ρύπανσης.

ΚΑΪΡΟ.-- Την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων του «Αλ Τζαζίρα», του Καναδοαιγύπτιου Μοχάμεντ Φάχμι και του Μπαχέρ Μοχάμεντ αποφάσισε χτες δικαστήριο του Καΐρου δίχως εντούτοις να αποσύρει τις εναντίον τους κατηγορίες. Η νέα δίκη των κατηγορουμένων ορίστηκε για τις 23 Φλεβάρη. Ο Καναδοαιγύπτιος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 32.765 δολαρίων, ενώ ο Μοχάμεντ χωρίς εγγύηση.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν λιμενεργάτες σε 29 λιμάνια των δυτικών ακτών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται σχεδόν το ένα τέταρτο των διεθνών εμπορικών σχέσεων της χώρας. Διεκδικούν νέες συμβάσεις εργασίας και βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ αποφάσισε χτες να ακυρώσει ως ακατάλληλη την υποψηφιότητα της βουλευτίνας Χάνιν Ζοάμπι αραβικής καταγωγής, η οποία κατά το παρελθόν είχε συμπαρασταθεί στον αγώνα των Παλαιστινίων κατά των κατοχικών δυνάμεων. Η Ζοάμπι δήλωσε πως δεν εξεπλάγη, χαρακτήρισε την απόφαση «ρατσιστική και άδικη» σημειώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Βομβιστική επίθεση ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» σε κατάμεστη από κόσμο ανοιχτή αγορά στην πόλη Μπίου της βορειοανατολικής Νιγηρίας σημειώθηκε χτες το απόγευμα, προκαλώντας τουλάχιστον επτά νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ