Τρίτη 17 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ.-- Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο Βαλπαραΐσο της Χιλής (120 χλμ. δυτικά του Σαντιάγκο), προκαλώντας το θάνατο μίας 67χρονης γυναίκας, τον τραυματισμό 32 ατόμων (εκ των οποίων οι 19 πυροσβέστες), την αποτέφρωση 560 στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης και την απομάκρυνση χιλιάδων ατόμων από τα σπίτια τους. Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο αφγανικός στρατός σκότωσε τον Χαφίζ Γουαχίντι, επικεφαλής ομάδας ανταρτών που είχε ορκιστεί υποταγή στο «Ισλαμικό Κράτος». Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος Γάνι θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, πιθανώς - όπως λέγεται - για να ζητήσει την παράταση της παραμονής του αμερικανικού στρατού στη χώρα.

ΛΑΧΟΡΗ.-- Δέκα επτά νεκροί και σχεδόν 80 τραυματίες ήταν ο απολογισμός επίθεσης των «Ταλιμπάν» σε δύο εκκλησίες στην ανατολική πόλη Λαχόρη. Οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 2% του πληθυσμού του Πακιστάν (που υπερβαίνει τα 180 εκατομμύρια) και συχνά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν τους προστατεύει. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οργισμένοι κάτοικοι λιντσάρισαν δύο υπόπτους. Χτες, έγιναν διαδηλώσεις καταδίκης των επιθέσεων όπου μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία διαδήλωσαν προχτές στο Παρίσι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που από σήμερα συζητιέται στην Εθνοσυνέλευση και, όπως υποστηρίζουν, θα αυξήσει το φόρτο εργασίας τους και θα ενισχύσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τέσσερις Κινέζοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, όταν εξερράγη βόμβα την οποία έριξε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Μιανμάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά». Την προηγούμενη βδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ένα σπίτι στην κινεζική πλευρά της μεθορίου επλήγη από πυρά πυροβολικού από τη Μιανμάρ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις πολεμούν με αυτονομιστές. Η επαρχία Κοκάνγκ της Μιανμάρ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 9η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο κάλεσε τη Νάι Πι Τάου «να διεξάγει μια ενδελεχή έρευνα» για το αιματηρό επεισόδιο και να «προστατεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών».

ΑΝΤΕΝ.-- Πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης και την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, απελευθέρωσαν χτες τον πρωθυπουργό Κχάλεντ Μπάχα και όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν θέσει επί βδομάδες σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού «Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Επείγουσα και πλήρη έκθεση για τη συντριβή σερβικού στρατιωτικού μεταγωγικού ελικοπτέρου M-17, αργά το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα επτά νεκρούς, ζήτησε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς από τον υπουργό Αμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς. Νωρίτερα, ξεκίνησε σε ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου η δίκη πέντε υπόπτων τζιχαντιστών για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ