Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία 67 εδρών στη νέα 120μελή Βουλή και αναμένεται να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τέσσερα μικρά εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα και το κεντροδεξιό Κουλάνου αύριο, Τετάρτη, από τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Ρίβλιν. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ μποϊκοτάρισαν χτες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη σχετικά με τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμπίμπ Εσίντ, απέπεμψε χτες έξι αστυνομικούς διοικητές, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Τύνιδας και του Μπαρντό, διαπιστώνοντας «ελλείψεις» στην προστασία της συνοικίας του μουσείου, πέντε μέρες μετά την επίθεση. Αργά το βράδυ της Κυριακής ένας Τυνήσιος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο με την Αλγερία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Οι Πρόεδροι Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν υπέγραψαν χτες μία καταρχήν συμφωνία για το μοίρασμα των υδάτων του ποταμού Νείλου που διασχίζει τις τρεις χώρες, στη διάρκεια τελετής στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ του Σουδάν.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν δυνάμεις της (διεθνώς αναγνωρισμένης) λιβυκής κυβέρνησης κοντά στην Τρίπολη, δήλωσε χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ντέμπορα Τζόουνς.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σε βραχυκύκλωμα αποδίδεται η μικρή εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε υπόγειο χώρο πώλησης αναμνηστικών και δώρων στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και η οποία κατασβέστηκε αμέσως.

ΟΣΤΙΝ.-- Ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας και ένα από τα στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας του λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού» Τεντ Κρουζ επισημοποίησε χτες την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματός του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

ΣΟΦΙΑ.-- Το Φλεβάρη του 2016 αναμένεται να γίνει η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Χαν Ασπαρούχ» στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, μετέδωσε χτες το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Novinite», επικαλούμενο δηλώσεις του Ντέλιαν Ντόμπρεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της βουλγαρικής Βουλής και πρώην υπουργού Ενέργειας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Οι αρχές στην Ουγκάντα έκλεισαν χτες πέντε ισλαμικές σχολές (μαντράσας) κατηγορώντας τους υπεύθυνους των σχολών πως τις είχαν μετατρέψει σε κέντρα προσηλυτισμού και στρατολόγησης εφήβων και νεαρών για λογαριασμό των αντιπολιτευόμενων ένοπλων «Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που εδρεύουν στη ΛΔ Κονγκό και των οποίων ο Ουγκαντέζος αρχηγός καταζητείται από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η αστυνομία στην πολιτεία Μπιχάρ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 1.000 ατόμων μετά από ανάρτηση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζουν συγγενείς και φίλους μαθητών να σκαρφαλώνουν σε τοίχους σχολείου για να δώσουν «σκονάκια» σε μαθητές που εξετάζονταν. Οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και θα πρέπει να καταβάλουν 30 ευρώ τουλάχιστον για να αποφυλακιστούν, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άγριο λιντσάρισμα της νεαρής γυναίκας στην Καμπούλ την περασμένη βδομάδα, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δεν είχε καν κάψει το «Κοράνι», όπως την κατηγόρησαν οι «εκτελεστές» της. Η 27χρονη Φαρκχούντα κηδεύτηκε χτες, με πλήθος γυναικών αλλά και ανδρών να διαδηλώνουν πίσω από τη σορό της φορώντας μάσκες που εικόνιζαν το καταματωμένο πρόσωπο της γυναίκας πριν ξεψυχήσει.

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-- Ο κυβερνήτης της Οκινάουα, Τακέσι Ονάγκα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ζήτησε από το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας να ανασταλούν όλες οι εργασίες που αφορούν τη μετεγκατάσταση της αμερικανικής βάσης στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανέφερε ότι «δε βλέπω κανένα λόγο να σταματήσουν οι σχετικές διαδικασίες», καθώς το Τόκιο ιεραρχεί σταθερά τη συνεργασία του με την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας «φιλοξενεί» δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.-- Συνεχίζεται το δράμα των κατοίκων των νησιών Βανουάτου, όπου το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Παμ», την περασμένη βδομάδα, ισοπέδωσε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο 90% των κατοικιών, σχολείων, κλινικών και εκκλησιών στα 22 από τα 80 νησιά της χώρας, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γραφείο για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Ωστόσο, η εικόνα για την ακριβή κατάσταση της χώρας παραμένει «θολή», ενδεικτικό κι αυτό της χαοτικής κατάστασης. Ο αριθμός των νεκρών αλλάζει διαρκώς.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Σε ηλικία 91 χρόονων πέθανε ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Κουάν Γιου, ο οποίος έγινε πρόεδρος της κυβέρνησης της πόλης - κράτους το 1959, οπότε ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Σιγκαπούρης από τη Βρετανία και παρέμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι το 1990.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ