Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον δεκαπέντε νεκροί ήταν μέχρι χτες ο απολογισμός από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο ινδικό Κασμίρ, όπου τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται ξανά από την παντελή απουσία, ουσιαστικά, αντιπλημμυρικών υποδομών και την άναρχη δόμηση.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι «προς το παρόν η Ιαπωνία δε θα ενταχθεί στην AIIB (σ.σ. Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών στη δημιουργία της οποίας «πρωτοστατεί» η Κίνα). Ο ίδιος είπε ότι το Τόκιο ακόμα ψάχνει «απαντήσεις» για το πώς πρέπει να διοικηθεί ένας περιφερειακός χρηματοπιστωτικός οργανισμός και δεν έχει πάρει «απαντήσεις από την Κίνα», αντανακλώντας τον προβληματισμό που δημιουργείται για τις ανακατατάξεις που πιθανώς προκαλέσει η AIIB.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ.-- Ενοπλος κρατούμενος δραπέτευσε νωρίς χτες το πρωί από νοσοκομείο της βόρειας Βιρτζίνια όπου σημειώθηκε πυροβολισμός στη διάρκεια πάλης με φρουρό ασφαλείας χωρίς να τραυματιστεί κάποιος.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ Μουστάφα που επέβλεπε την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου η περιοχή καταστράφηκε το καλοκαίρι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Δεν διευκρινίστηκε εάν η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν χτες τον διευθυντή της «Ιντερπόλ Τίρανα» Αρτάν Μπαϊρακτάρι και την ανώτερη υπάλληλο Λορέτα Αλα, για «κατάχρηση καθήκοντος» και απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων που είχαν προσκομίσει οι βελγικές αρχές, τον περασμένο Γενάρη, σε σχέση με την εγκληματική δράση του συλληφθέντος βουλευτή Μαρκ Φρόκου, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο συμπατριώτη του, το 1999, στις Βρυξέλλες.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η οργάνωση χάκερς «Ανώνυμοι» απείλησε χτες το Ισραήλ με «ηλεκτρονικό ολοκαύτωμα» και «εξαφάνισή» των ισραηλινών ιστοσελίδων από τον κυβερνοχώρο στις 7 Απρίλη σε αντίποινα, όπως ανακοίνωσε, για εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΚΑΪΡΟ.-- Επέστρεψε χτες στο Κάιρο ο πρέσβης του Κατάρ μετά την προ ενός μηνός ανάκλησή του σε αντίποινα για τη δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου με την οποία το εμιράτο κατηγορήθηκε για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη. Ας σημειωθεί ότι εδώ και μία βδομάδα Αίγυπτος και Κατάρ συμμετέχουν στο 10μελή συνασπισμό που έχει συγκροτήσει η Σαουδική Αραβία εξαπολύοντας ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στην Υεμένη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Συμφιλιωτικές δηλώσεις και διαπιστώσεις για «σημάδια βελτίωσης των σχέσεων» με τη Σαουδική Αραβία έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν στο περιθώριο επίσκεψής του στον ΟΗΕ, έπειτα από την ένταση που προκάλεσαν στις σχέσεις των δύο χωρών τα επικριτικά σχόλια της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ περί της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ