Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προηγούνται με διαφορά έξι μονάδων από το Εργατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών της 7ης Μάη, αναφέρει προχτεσινή δημοσκόπηση φέροντας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα «Γκάρντιαν» δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 39%, τρεις μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη μέτρηση. Οι Εργατικοί πέφτουν στο 33%, το αντιδραστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα UKIP έχει υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 7%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, (κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού Κάμερον) διατηρούν το 8%, ενώ οι Πράσινοι έχουν ανέβει στο 7%, τρεις μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Σουδάν με τον επί 25 χρόνια Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ να διεκδικεί ξανά τον προεδρικό θώκο στη χώρα. Κόμματα της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές κατήγγειλαν κυβερνητική εκστρατεία πάταξης της αντιπολίτευσης, φιμώματος των Μέσων Ενημέρωσης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Πιέσεις για την άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας που καταστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι από τους ισραηλινούς φονικούς βομβαρδισμούς άσκησε χτες η διεθνής Ενωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Διεθνούς Ανάπτυξης (ΑIDA), σημειώνοντας παράλληλα ότι ένα εξάμηνο μετά τον τερματισμό των επιδρομών, η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση βρίσκονται σε εμβρυακό επίπεδο, ενώ εξακολουθούν να μην ασκούνται κατηγορίες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε 15ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν χτες τρεις άνδρες που διέπραξαν πρόπερσι τον ομαδικό βιασμό μιας 16χρονης, την οποία κατόπιν ξυλοκόπησαν άγρια και την πέταξαν σε ένα βόθρο, πιστεύοντας ότι ήταν νεκρή. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στην Κένυα γιατί, πέρα από τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχτηκε το θύμα, τα κενυατικά Μέσα Ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αστυνομικούς αφού προηγουμένως τους «τιμώρησαν» βάζοντάς τους να καθαρίσουν το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα. Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνη του 2014, ένα χρόνο μετά το βιασμό.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Πρόσκληση για επενδύσεις σε έργα υποδομών και τουρισμού στην Αλβανία σε επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απηύθυνε τη Δευτέρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην αραβική χώρα. Ο Ράμα είχε, μεταξύ άλλων, επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του Ταμείου Επενδύσεων σεΐχη αλ Μανσούρ για συγκεκριμένα έργα επενδύσεων στον τουρισμό, τις υποδομές, τη γεωργική διαδικασία και την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ.-- Ενα τρίχρονο αγοράκι σκότωσε τη Δευτέρα το 12μηνο αδελφάκι του πυροβολώντας το στο πρόσωπο με ένα πιστόλι που βρέθηκε αφύλαχτο στο σπίτι της οικογένειας.

ΡΑΛΕΪ.-- Πρώην φοιτητής 20 ετών συνελήφθη χτες, ενώ κοιμόταν σε παραλία της Φλόριντα, για το θάνατο ενός ατόμου προχτές στο πανεπιστήμιο του Γκόλντσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

ΤΟΥΛΣΑ.-- Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού απήγγειλαν χτες εισαγγελείς στην πρωτεύουσα της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, Τούλσα, σε 73χρονο λευκό αστυνομικό που σκότωσε τη Δευτέρα τον 44χρονο Αφροαμερικανό Ερικ Χάρις με τη δικαιολογία πως νόμιζε πως είχε στα χέρια όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (Τέιζερ) αντί του αυτόματου πιστολιού που κρατούσε.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποδέχθηκε την έφεση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου της αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, και αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του, η οποία αναμένεται ως το τέλος του επόμενου μήνα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν χτες σε κτίριο όπου στεγάζονται τα υπουργεία Ανώτερης Εκπαίδευσης και Πετρελαίου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ