Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περιφερειακά αλλά και διεθνή θέματα, η διμερής συνεργασία στους τομείς της «ασφάλειας», της «προστασίας του περιβάλλοντος» κ.τ.λ. βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου που έχουν στο Πεκίνο ΕΕ και Κίνα. Η συνάντηση ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αξιωματούχοι της «Χαμάς» ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν επιχειρήσεις κατά ακραίων ισλαμιστών Σαλαφιστών (υπερσυντηρητικοί Σουνίτες Μουσουλμάνοι) που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εξαπόλυση σειράς αναίμακτων βομβιστικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Αντίθετη με τα σχέδια της Κροατίας να δημιουργήσει «χωματερή» ραδιενεργών αποβλήτων στη μεθοριακή περιοχή Τργκόβσκα Γκόρα εμφανίζεται η κυβέρνηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κατηγορώντας τη γειτονική χώρα ότι εν γνώσει της παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Οι ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συμφώνησαν χτες να απελευθερώσουν περίπου 10.000 παιδιά που χρησιμοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις ως στρατιώτες, εργάτες ή κακοποιούνται σεξουαλικά ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μπουρούντι επικύρωσε χτες την υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα που διεκδικεί για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο παρά τις αντιδράσεις χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΗΠΑ, που θεωρούν πως η υποψηφιότητά του παραβιάζει την προ δεκαετίας ειρηνευτική συμφωνία.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Ενας άνδρας, αγνώστων στοιχείων, πυροβολήθηκε χτες θανάσιμα σε συνοικία του Μπέλφαστ που θεωρείται πρώην προπύργιο του ΙΡΑ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αρχές στη βόρεια αγγλική πόλη Ρόδερχαμ, όπου για περίπου μιάμιση δεκαετία έως το 2013 είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά και βασανιστεί πάνω από 1.400 αγόρια και κορίτσια από συμμορίες Πακιστανών, γνώριζαν από τα πρώτα χρόνια τι συνέβαινε αλλά δεν ενήργησαν για να μη στιγματιστούν για «ρατσιστική» συμπεριφορά αναφέρουν χτεσινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων. Παρόλα αυτά το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε μόλις πέρσι το καλοκαίρι, οπότε αποκαλύφθηκε ότι παιδιά ακόμη και 11 ετών που φιλοξενούνταν σε οικοτροφεία είχαν απαχθεί, βιαστεί και υποστεί ξυλοδαρμό σε μία περίοδο 16 ετών, μέχρι το 2013.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου 150 χλμ. νότια της πόλης Ραμπάουλ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 63 χλμ. και αρχικά το αμερικανικό Κέντρο Εγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Ο υπουργός Υγείας της Παραγουάης δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε άμβλωση ένα κορίτσι 10 ετών, το οποίο βίασε ο πατριός σύντροφος της μητέρας του και είναι έγκυος 23 εβδομάδων. Το σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει τις αμβλώσεις εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και πάλι η επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Το ηφαίστειο Τουριάλμπα στην Κόστα Ρίκα μπήκε χτες ξανά σε φάση έκρηξης, εκλύοντας τέφρα που έφθασε μέχρι και την πρωτεύουσα. Η κύρια έκρηξη κράτησε περίπου μισή ώρα, έγινε το μεσημέρι, και οδήγησε στην εκτόξευση πετρών με βάρος μέχρι και τέσσερα κιλά. Προληπτικά οι αρχές έκλεισαν το εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο. Η δραστηριότητα στο Τουριάλμπα έχει κλιμακωθεί μετά τις 12 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ