Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- Σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, την τρίτη από τον περασμένο Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε στο 5,1%, ενώ το ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα στηρίξει την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας «συνεχίζοντας τη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης» για τις επιχειρήσεις «και στηρίζοντας τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Ο Αντρζέι Ντούντα, του συντηρητικού Κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της αντιπολίτευσης, κέρδισε με 34% τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία, και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, στις 24 Μαΐου, τον απερχόμενο πρόεδρο Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, που πήρε 32,2% των ψήφων, ενώ ακολουθούν άλλοι 9 υποψήφιοι, με τρίτο τον πρώην ροκ καλλιτέχνη Πάβελ Κούκιζ, με 20,3%.

ΤΟΚΙΟ.- Στην τελική ευθεία για έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια από το κοινοβούλιο, μπαίνουν αυτή τη βδομάδα οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που θα αίρουν εμπόδια στη δυνατότητα του ιαπωνικού στρατού να αναλάβει «δράση» εκτός συνόρων.

ΣΕΟΥΛ.- Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν στη Σεούλ οι τριμερείς επαφές για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (Free Trade Areas - FTA) ανάμεσα σε Ιαπωνία - Νότια Κορέα - Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις είναι ενδεικτικές των οικονομικών συμφερόντων που «ενώνουν» τις τρεις χώρες, παρ' ότι οι εντάσεις και αντιθέσεις μεταξύ τους όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται, ειδικά την τελευταία διετία.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες που έγιναν - σύμφωνα με τα πρακτορεία - μεταξύ των φυλών Μάντα Χελ και Παϊπάλι Καμπούλ Χελ στην περιοχή Ουαζιριστάν, στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν. Το κομμάτι του Ουαζιριστάν που ανήκει στο Πακιστάν είναι διοικητικά ημιαυτόνομο και θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.

ΜΑΝΙΛΑ.- Δύο άνδρες, 74 και 46 ετών, σκοτώθηκαν όταν έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ζημιές που προκάλεσε στα σπίτια τους ο τυφώνας Ντόντονγκ, στις Φιλιππίνες. Περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από το επικίνδυνο πέρασμα του τυφώνα, που σήμερα το πρωί αναμενόταν να φτάσει στη νότια Ιαπωνία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Νέας Υόρκης η προχτεσινή διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Χάντσον της πόλης, η οποία σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά την έκρηξη και τη φωτιά σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Indian Point, βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κιούμο εξέφρασε ανησυχία για πιθανή ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής. Η Energy Corp, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κοινό ή τους υπαλλήλους της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τα Windows 10 αποτελούν την «τελευταία έκδοση» του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, επιβεβαίωσαν χτες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μιλώντας στο BBC, προσθέτοντας ότι στο μέλλον το λειτουργικό πρόγραμμα θα βελτιστοποιείται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ έγινε από χτες μέλος του Δ.Σ. της ελβετικής εταιρείας βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης ταυτότητας FST Biometrics.

ΟΣΤΙΝ.- Καταστροφικό ήταν το πέρασμα τυφώνων χτες τα ξημερώματα σε βορειοδυτικό Τέξας και νοτιοδυτικό Αρκάνσας, καθώς προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και υλικές ζημιές σε δεκάδες κατοικίες, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες.

ΣΟΦΙΑ.- Σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται η ζημιά για τη Βουλγαρία από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά και από την εφαρμογή ρωσικών εμπορικών αντιποίνων, δήλωσε χτες ο Βούλγαρος καθηγητής Ζαχάρι Ζαχάριεβ που προεδρεύει της βουλγαρο-ρωσικής Ομοσπονδίας Φιλίας .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ