Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Τους 14 έφτασαν οι θάνατοι από τον ιό MERS στη Νότια Κορέα, όπου συνολικά έχουν διαγνωστεί 140 περιπτώσεις που νοσούν από αυτόν. Ωστόσο, εκπρόσωποι ομάδας που συγκροτούν οι νοτιοκορεατικές αρχές και ο ΠΟΥ, δήλωσαν ότι τα δεδομένα μέχρι σήμερα δε δείχνουν ότι αυξήθηκε η πιθανότητα μεταφοράς του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μόνο 12 ανακοινώθηκε τελικά ότι είναι οι επιζώντες από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Ανατολικό Αστέρι», στις αρχές του μήνα, στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας. Αρχικά είχαν αναφερθεί 14 διασωθέντες, επειδή ορισμένοι είχαν μετρηθεί ...δύο φορές. Συνολικά, οι νεκροί έφτασαν τους 442, ενώ οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών της τραγωδίας συνεχίζονται.

ΝΤΑΡΜΣΤΑΤ.-- Σημεία «ζωής» άρχισε να ξαναδίνει, μετά από επτά μήνες, η ρομποτική συσκευή «Philae», που προσγειώθηκε το Νοέμβρη στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Αφορμή για το «ξύπνημα» του «Philae» ήταν οι αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός που δέχτηκε η συσκευή με το που πλησίασε περισσότερο στον ήλιο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται, για να στείλει εκατοντάδες αρχεία δεδομένων. Το «Philae» καταγράφηκε στην ιστορία ως το πρώτο ρομπότ που κατάφερε να προσεδαφιστεί επιτυχώς σε κομήτη.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας διαδήλωσαν το Σάββατο, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Οτο Πέρες Μολίνα, για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Μολίνα είναι πρώην στρατιωτικός, με πλούσια δράση κατά του λαϊκού κινήματος και συμμετοχή σε δικτατορίες. Η νέα κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια άλλων τις τελευταίες βδομάδες, ενώ εξετάζεται το αίτημα άρσης της ασυλίας του Προέδρου. Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον Απρίλη, όταν αποκαλύφτηκε η δράση ενός κυκλώματος διαφθοράς και απάτης στα τελωνεία, που οδήγησε στην παραίτηση της αντιπροέδρου της χώρας, Ροξάνα Βαλντέτι, στις 8 Μάη.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν χτες και άλλα 100 τραυματίστηκαν, από τη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν έξω από το στρατηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, δύο οδηγοί μοτοσυκλέτας, που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά. Η επίθεση αποδίδεται από τις αρχές στη νιγηριανή οργάνωση τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ», στο πλαίσιο πιθανών αντιποίνων για τη συμμετοχή του Τσαντ στον πενταμελή στρατιωτικό συνασπισμό χωρών, που δρα με στόχο την πάταξη της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΟΦΙΑ.-- Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και φρουροί φυλακών διαδήλωσαν την Κυριακή, για τρίτη μέρα έξω από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο στη Σόφια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις συνθήκες εργασίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) ασκεί πιέσεις για νέο δημοψήφισμα, με στόχο την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν η βρετανική κυβέρνηση δε συμφωνήσει στη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία, υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times».

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομαρ αλ Μπασίρ, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), αναχώρησε χτες από το Γιοχάνεσμπουργκ για να επιστρέψει στο Σουδάν, αψηφώντας την εντολή δικαστηρίου της Πρετόριας να παραμείνει στη Νότια Αφρική, έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με αίτημα του ΔΠΔ για τη σύλληψή του.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Σε μια προσπάθεια δήθεν «αυτοκάθαρσης» από τα σεξουαλικά και άλλα σκάνδαλα που βαραίνουν επί δεκαετίες ανώτερους και ανώτατους Καθολικούς ιερωμένους, το Βατικανό ανακοίνωσε χτες πως στις 11 Ιούλη θα πραγματοποιήσει στο έδαφός του την πρώτη δίκη για παιδοφιλία σε βάρος του Πολωνού Καθολικού πρώην επισκόπου Γιόζεφ Βεσολόφσκι, που κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με παιδιά, όταν ήταν πρεσβευτής του πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Βεσολόφσκι έγινε πέρσι το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μέσα στην Αγία Εδρα, με κατηγορίες για παιδοφιλία.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Επίσκεψη στην Αλγερία πραγματοποίησε, για περίπου επτά ώρες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπντελμαλέκ Σελάλ και τον Πρόεδρο Αμπντελαζί Μπουτεφλίκα, με στόχο τη συζήτηση της τρομοκρατίας, θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς οικονομικής συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ