Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προσανατολίζονται οι γυναίκες αεροσυνοδοί των ισραηλινών αερογραμμών «El Al» έπειτα από την απαίτηση της διοίκησης της εταιρείας να φορούν ψηλοτάκουνα υποδήματα και εν ώρα υπηρεσίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Κοσσοβάροι βουλευτές θα συγκροτήσουν επιτροπή, η οποία θα αποσαφηνίσει, αν πολιτικοί γνώριζαν εκ των προτέρων για ύποπτες τρομοκρατικές ομάδες στην ΠΓΔΜ και είχαν πληροφορίες για εκείνους που είχαν ανάμειξη στην επίθεση ενόπλων κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο Κουμάνοβο στις αρχές του περασμένου Μάη.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδίκασε χτες σε τετραετή κάθειρξη τον 49χρονο σεΐχη Αλί Σαλμάν, γενικό γραμματέα του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Al Wefaq» της σιιτικής κοινότητας, που είχε πρωταγωνιστήσει το 2011 στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της σουνιτικής μοναρχίας. Κρίθηκε ένοχος, μεταξύ άλλων, για «προσβολή» των αρχών, παράβαση του νόμου και υποκίνηση μίσους κατά των σουνιτών του Μπαχρέιν με καταγωγή από τη Νότια Ασία.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Σύγκρουση σιδηροδρομικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό στην πόλη Φαχς της Τυνησίας (60 χλμ. ΝΔ της Τύνιδας) προκάλεσε το θάνατο 18 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 86.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τραγωδία για πέντε νεαρούς Ιρλανδούς εκτυλίχθηκε χτες στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας που απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όταν κατέρρευσε, από άγνωστη αιτία, το μπαλκόνι διαμερίσματος στο οποίο βρίσκονταν. Πέρα από τους πέντε Ιρλανδούς φοιτητές που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και άλλοι οκτώ, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χτες επίσημα στη Ν.Υόρκη ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, για να κάνει, τάχα, όπως ισχυρίστηκε, «τις ΗΠΑ ξανά σπουδαία χώρα».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΡΑΓΑ.-- Ενας 65χρονος άνδρας, που επιβίωσε το Φλεβάρη από το «Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής» (MERS) που του μεταδόθηκε στη διάρκεια ταξιδιού στο Αμπου Ντάμπι, έχασε χτες τη ζωή του στο Βερολίνο από λοίμωξη του αναπνευστικού. Το ίδιο 24ωρο, νοσοκομείο της Πράγας ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός ασθενούς που μπορεί να έχει μολυνθεί από τους κορονοϊούς που προκαλούν το σύνδρομο MERS.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία θα διατηρήσει την «ουδέτερη θέση» στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας και δεν θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας γιατί αυτές δεν θα οδηγήσουν στην επίλυση της κρίσης, σημείωσε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, Αλεξέι Πούσκοφ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το μήνυμα ότι μέσω μίας «καλής εκπαίδευσης» τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες μπορεί να πετύχουν βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής τους θέσης προσπάθησε να στείλει χτες στο γυναικείο πληθυσμό της Βρετανίας η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα. Η Μ. Ομπάμα παρέβλεψε, βεβαίως, σαν «λεπτομέρεια» τις μεγάλες ταξικές και οικονομικές ανισότητες που μαστίζουν τις καπιταλιστικές χώρες και επηρεάζουν σαφέστατα και τον τομέα της Εκπαίδευσης, η οποία στον καπιταλισμό όταν είναι «καλή» είθισται να είναι και ακριβή.

ΤΖΟΥΝΟ.-- Πάνω από 2.000 κάτοικοι της Χερσονήσου Κενάι στην Αλάσκα των ΗΠΑ υποχρεώθηκαν χτες να εγκαταλείψουν εστίες και χώρους δουλειάς εξαιτίας ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που μαίνονται σε εκτενείς πυκνές δασικές εκτάσεις της περιοχής. Οι αρχές ερευνούν παράλληλα το ενδεχόμενοι οι πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρηστική ενέργεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η ομοσπονδιακή Αρχή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ αποφάσισε χτες σειρά μέτρων με στόχο την κατάργηση των επεξεργασμένων τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα, που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία, έως το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ