Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εξι νεκρούς και 19 τραυματίες άφησε πίσω της η χτεσινή βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν, στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την Καμπούλ με το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Η επίθεση είχε στόχο ΝΑΤΟικό κομβόι, ωστόσο εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε νεκρός στρατιώτης. Είναι η πολλοστή φορά που σημειώνεται επίθεση Ταλιμπάν στη συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Μ. Γάνι ανακοίνωσε το διορισμό μιας γυναίκας, για πρώτη φορά, στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε ως μία ακόμα απόδειξη της αποφασιστικότητάς του να εργαστεί για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη χώρα.

ΤΟΚΙΟ.-- Επιβάτης σε τρένο υψηλής ταχύτητας που είχε αναχωρήσει από το Τόκιο αυτοπυρπολήθηκε χτες, με αποτέλεσμα ένα ακόμα άτομο να χάσει τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή. Το τρένο μετέφερε 1.000 επιβάτες, είχε αναχωρήσει από το Τόκιο και κατευθυνόταν προς την Οζάκα, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στις τουαλέτες, ένα βαγόνι γέμισε καπνούς και προκλήθηκε πανικός.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- «Η χώρα μας είναι σε πόλεμο με τους τζιχαντιστές και θα χτυπήσει όσους πυρήνες τους βρίσκονται εδώ» είπε χτες ο Κουβεϊτιανός υπουργός Εσωτερικών, Σεΐχης Μοχάμαντ αλ Κχαλέντ αλ Σαμπάχ, στη Βουλή, με αφορμή την επίθεση 24χρονου Σαουδάραβα σε σιιτικό τζαμί του Κουβέιτ, την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 άλλων.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τυνήσιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν χτες ότι σχεδίαζαν να θέσουν από σήμερα σε εφαρμογή νέα ενισχυμένα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στα οποία όμως δε συμπεριλαμβανόταν η περίπτωση αποτροπής τρομοκρατικού χτυπήματος στις παραλίες τουριστικών θερέτρων, όπως συνέβη στις 26/6/15, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς ξένους τουρίστες από τα πυρά τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους», σε παραλία ξενοδοχείων της πόλης Σους. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ανακοίνωσε ότι εφεξής θα περιπολούν στις παραλίες ένοπλοι της τουριστικής αστυνομίας και έφεδροι του στρατού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν χτες δεκάδες σπίτια και εκτάρια δασικής έκτασης σε κεντρική περιοχή της Ουάσιγκτον, σε απόσταση περίπου 190 χλμ. ανατολικά του Σιάτλ. Κάπου 155 άτομα, που έμειναν άστεγοι ή χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρκαγιών, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν κατάλυμα στο εσωτερικό χώρο σχολείων της περιοχής. Το ίδιο 24ωρο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας προώθησε πρόταση νόμου, προκειμένου να καταβάλλονται από το 2016 υπερωρίες σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν πάνω από 40 ώρες τη βδομάδα και κερδίζουν εβδομαδιαίως περίπου 1.000 δολάρια. Ως σήμερα, οι εργοδότες μπορούσαν να μην πληρώνουν υπερωρίες σε εργαζόμενους με βδομαδιάτικο ως 455 δολάρια, εάν δούλευαν πάνω από 40 ώρες τη βδομάδα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Η γενική εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ζήτησε χτες από τις δικαστικές αρχές της χώρας να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κατάσχεσης των ταξιδιωτικών εγγράφων του πρώην διοικητή των δυνάμεων του Μουσουλμανικού Στρατού της Βοσνίας, στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Οριτς, που παραδόθηκε, την Παρασκευή, στις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από την Ελβετία, όπου συνελήφθη με σερβικό ένταλμα σύλληψης, ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου σε βάρος άμαχου πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκατοντάδες Βρετανοί αστυνομικοί και αξιωματικοί των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων συμμετείχαν σε αντιτρομοκρατική άσκηση, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τα «αντανακλαστικά» τους, στην περίπτωση αντιμετώπισης επίθεσης παρόμοιας με αυτή που έγινε την περασμένη Παρασκευή, σε παραλία της τυνησιακής πόλης Σους.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Αεροπλάνο των καναδικών αερογραμμών «WestJet», τύπου Μπόινγκ 737, άλλαξε πορεία και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Γουίνπεγκ, λόγω απειλής που δεν προσδιορίστηκε άμεσα. Εξι επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, κατά την επείγουσα επιχείρηση εκκένωσης του αεροσκάφους, μίας εταιρείας που αντιμετωπίζει δεύτερο παρόμοιο περιστατικό το τελευταίο τριήμερο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΝΑΜΑ.-- Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες την επανάληψη της στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων στο Μπαχρέιν, που είχε ανασταλεί μετά τη βίαιη και αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011, στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ