Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΒΑΗ.-- Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν χτες ότι ανακάλυψαν τον πιο μακρινό στο χώρο και στο χρόνο γαλαξία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο γνωστό σύμπαν, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο γαλαξίας EGSY8p7 αναφέρεται ότι ανακαλύφθηκε από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κεκ στη Χαβάη από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αστρονόμο Αντι Ζίτριν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Οι επιστήμονες θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters». Με δεδομένο ότι το σύμπαν έχει ηλικία γύρω στα 13,8 δισεκατομμύρια έτη, ο εν λόγω γαλαξίας εντοπίσθηκε όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 600 εκατ. ετών.

ΝΑΣΒΙΛ.-- Αλλο ένα περιστατικό με ένοπλο που εισβάλλει σε κινηματογράφο συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στο Νάσβιλ, του Τενεσί στο νότο των ΗΠΑ. Κρατώντας τσεκούρι, σπρέι πιπεριού και ένα πυροβόλο όπλο τραυμάτισε τουλάχιστον ένα άτομο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που πραγματοποίησαν επέμβαση στο χώρο. Ο ένοπλος τα στοιχεία του οποίου δε δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε τελευταία έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών στην Ισπανία το κυβερνών φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, καταγράφει ποσοστό 28,2% έναντι 24,9%, που έχει το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Το, επίσης, σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα των «Podemos» («Μπορούμε») έρχεται τρίτο με 15,7% (σε αντίστοιχη μέτρηση τον Γενάρη είχε 23,9%, πάνω από PSOE με 22,2%. Οι επίσης φιλελεύθεροι Ciudadanos, καταγράφουν 11,1%, ενώ η ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά 4,8%. Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναμένεται όμως ότι θα προκηρυχθούν για το Νοέμβρη.

ΡΙΑΝΤ.-- Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή επίθεση σε ένα τζαμί που χρησιμοποιούν κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, στη νότια επαρχία Ασίρ της Σαουδικής Αραβίας. Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά στη μεθόριο με την Υεμένη, στην οποία - θυμίζουμε - συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε ένας συνασπισμός αραβικών χωρών με «πρωτοβουλία» του Ριάντ και στόχο να στηριχτεί η ντόπια κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τους 17 έφτασαν οι νεκροί από χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας που έκαναν οι «Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν. Ενα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά σε κτίριο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λογκάρ Πουλ-ι-Αλάμ. Ηταν η πρώτη επίθεση των «Ταλιμπάν» μετά από την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Ομάρ και την ανάδειξη νέου ηγέτη και ενώ φαίνεται ότι στο εσωτερικό τους αναπτύσσονται «τριβές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ