Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ξεκίνησε χτες στη Βρετανία ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο ανάπτυξης των ισχυρών εμπορικών σχέσεων, κάνοντας χτες το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εξάρει τις κινέζικες επενδύσεις στη Βρετανία, που δημιουργούν, όπως σημείωσε, νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Νωρίτερα, η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν σε αρχεία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε ότι σε αυτά «τεκμηριώνεται» η ύπαρξη μυστικής συμφωνίας από το Μάρτη του 2002, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με στόχο την εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης και την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ, με πρόσχημα τα υποτιθέμενα ιρακινά όπλα «μαζικής καταστροφής».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το 6,9% έφτασαν οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 3ο τρίμηνο του 2015, απόδοση μικρότερη από το 7% που είχε καταγραφεί για το 1ο εξάμηνο του χρόνου. Το «Σινχουά» έκανε λόγο για τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο τρίμηνο του 2009 και τους απέδωσε κύρια στη μεγάλη εξασθένιση των κλάδων της βιομηχανίας.

ΒΕΡΝΗ.-- Το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης Κέντρου (UDC) αναδείχθηκε χτες νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ελβετία, εξασφαλίζοντας το 29,4% των ψήφων, από 26,6% που είχε στις εκλογές του 2011. Οι Σοσιαλδημοκράτες (PS) τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18,9% και στην τρίτη το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που είδε το ποσοστό του να φτάνει το 16,4%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Λονδίνο δεκάδες χιλιάδες νεαροί γιατροί, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους και να περικόψει επιδόματα και δικαιώματα. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ενωση, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας, που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016, θα μειώσουν τους μισθούς (στους νέους ως 30%) και θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας έως και 15.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, δήλωσε χτες πως κυμάνθηκε στο 16% η συμμετοχή των ψηφοφόρων τις πρώτες μέρες των αιγυπτιακών εκλογών που πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις: από το Σάββατο ως τις 28 Οκτώβρη σε 14 εκλογικές περιφέρειες και από τις 21 Νοέμβρη ως τις 2 Δεκέμβρη σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες.

ΡΙΑΝΤ.-- Τους 2.110 ξεπερνούν πλέον οι νεκροί από το φονικό ποδοπάτημα μεταξύ Μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η διοίκηση του πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλει την αύξηση των διδάκτρων κατά 10,5% από το 2016, έπειτα από μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες κατά της αύξησης των διδάκτρων και σε άλλα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ενα δικινητήριο αεροπλάνο που παρουσίασε μηχανική βλάβη λίγο μετά την απογείωσή του, έπεσε την Κυριακή το μεσημέρι σε κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας της Κολομβίας. Από την πρόσκρουση και την πυρκαγιά σκοτώθηκαν επιτόπου ο πιλότος, ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, μια επιβάτης και ένας υπάλληλος φούρνου στον οποίο κατέπεσε. Συνολικά τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι στο έδαφος, 6 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- «Απαγχονισμένη από τα κορδόνια των παπουτσιών της» ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε η Βρετανίδα δημοσιογράφος, διδακτορική φοιτήτρια και εργαζόμενη σε ΜΚΟ στο Ιράκ, 50χρονη Ζακλίν Σάτον. Η Σάτον βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου μέσα στις τουαλέτες του αεροδρομίου Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη (ταξίδευε από Λονδίνο στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την πόλη Ιρμπίλ). Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ωστόσο οι συνάδελφοί της απέρριπταν έντονα αυτά τα «σενάρια», καθώς η όλη υπόθεση δεν είναι και τόσο καθαρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ