Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-- Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πέθανε χτες στα 96 του χρόνια. Το 1974 είχε αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ και ήταν στην καγκελαρία ως το 1982. Ηταν ο πολιτικός που συνέβαλε μαζί με άλλους αστούς πολιτικούς στην αντεπανάσταση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, και αυτός που το 1979 επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Ευρώπη στο όνομα της ...σοβιετικής απειλής. Τα τελευταία χρόνια, υπερασπιζόμενος τα συλλογικά συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, ασκούσε κριτική σε κάποιες πλευρές της εξωτερικής πολιτικής, με χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κυβέρνηση τεχνοκρατών συγκροτήθηκε στη Ρουμανία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, με αφορμή την πυρκαγιά σε κλαμπ με πάνω από 30 νεκρούς, που στην πραγματικότητα κρύβει άλλες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Πρωθυπουργός, χρισμένος από τον Πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ανέλαβε για θητεία ενός έτους ο πρώην επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντατσιάν Τσιόλος. Η κυβέρνηση των τεχνοκρατών, όπως δηλώθηκε και από τα άλλα αστικά κόμματα, αποτελεί την καταλληλότερη λύση για την παρούσα στιγμή.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Οι πρόεδροι του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, που συναντήθηκαν στο Ασγκαμπάτ, εστίασαν στη σημασία έναρξης της κατασκευής νέου αγωγού (γνωστού ως ΤΑΡΙ) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το πρώτο στο δεύτερο. Το Τουρκμενιστάν θεωρείται ότι έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο (στην τέταρτη θέση κατά ορισμένους) και προς το παρόν εξάγει κυρίως στην Κίνα. Ο ΤΑΡΙ (που βρίσκεται «στα σκαριά» εδώ και καιρό) θα έχει συνολικό μήκος 1.735 χιλιόμετρα και θα ματαφέρει ετησίως 33 δις κ.μ. αέριο μέσω των αφγανικών πόλεων Χεράτ και Κανταχάρ, καταλήγοντας στην πόλη Φαζίλκα της ινδο-πακιστανικής μεθορίου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν 44 υπόπτους, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση». Συγκεκριμένα, 20 άτομα πιάστηκαν στα σύνορα με Ιράκ και Συρία, όπου (εκτιμάται ότι) θα πήγαιναν για να ενωθούν με τζιχαντιστές, και άλλοι 24 εντοπίστηκαν σε διάφορες ιρανικές πόλεις για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» (που ωστόσο δεν προσδιορίστηκαν).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πάνω από 230.000 άνθρωποι έλαβαν το πρώτο εμβόλιο κατά της χολέρας, στο πλαίσιο «εκστρατείας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιράκ. Τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στη χώρα ξεπερνούν τα 2.500, μόνο αφού διαπιστώθηκε η επιδημία που ξέσπασε στη γύρω περιοχή, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα. Οι αρχές του Ιράκ αποδίδουν το ξέσπασμα της επιδημίας στην επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Ευφράτη, αλλά και στο ότι το επίπεδο του νερού έχει μειωθεί σημαντικά.

ΜΑΛΕ.-- Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Αμπντάλα Γιαμίν, τελικά έπαψε να ισχύει νωρίτερα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε «βελτίωση» της κατάστασης της ασφάλειας. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση θεωρεί την κατάσταση στη χώρα έκρυθμη, ενώ μεταξύ όσων θεωρείται ότι στοχοποίησαν τον πρόεδρο ήταν και ο αντιπρόεδρος Αχμεντ Αντίμπ, που κατηγορείται για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ