Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εβδομήντα πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη βιομηχανική ζώνη της κινεζικής πόλης Σενζέν, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν σε τόνους λάσπης. Χτες, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός ο επικεφαλής τοπικής κρατικής υπηρεσίας, που φέρεται να εμπλέκεται στην «έγκριση» της δημιουργίας του μεγάλου «λόφου» από χώμα και μπάζα που προκάλεσαν τη φονική κατολίσθηση. Οι αρχές έκαναν λόγο για αυτοκτονία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο δολοφονίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ενα τρένο που μετέφερε 200.000 λίτρα θειικού οξέος εκτροχιάστηκε σε μια απομακρυσμένη ζώνη στη βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Στην περιοχή είχαν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

ΝΤΑΚΑ.-- Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Μπανγκλαντές υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων. Το καθένα θα έχει παραγωγική δυνατότητα 1.200 μεγαβάτ, ενώ η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια. Τα έργα θα αρχίσουν στις αρχές του 2016, στην περιοχή Ρούπουρ, 160 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει μέχρι και το 90% της αξίας του έργου, ενώ το Μπανγκλαντές πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο μέσα σε 28 χρόνια, με μια 10ετή περίοδο χάριτος.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τέσσερις, σχεδόν ταυτόχρονες, επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων εξαπέλυσαν σε συνοικίες της πόλης Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ο Μαμαντί Γιουλά, στέλεχος των μεταλλευτικών μονοπωλίων που δρουν στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής, ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας με απόφαση του Προέδρου Αλφά Κοντέ. Από το 2004 μέχρι το διορισμό του, ο Γιουλά ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Guinea Alumina Corporation» (GAC),θυγατρική της «Emirates Global Aluminium», η οποία ανήκει στο επενδυτικό ταμείο «Mubadala» του Αμπού Ντάμπι και στην «Investment Corporation» του Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο επικεφαλής της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ απαλλάχθηκε χτες από τα καθήκοντά του καθώς κρίθηκε ένοχος για «σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας των πληροφοριών». Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο Ραμάτι χειρίστηκε «λανθασμένα» απόρρητα έγγραφα, αλλά δεν κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα για κατασκοπεία.

ΡΙΑΝΤ.-- Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε για το 2015 δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ, που ανέρχεται σε 367 δισ. ριάλ (περίπου 87 δισ. δολάρια) εν μέρει, εξαιτίας των διεθνών χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά και της σημαντικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 24 Απρίλη θα τηρηθεί, και στις 15 Γενάρη η χώρα θα αποκτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από τουλάχιστον 30 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Υεμένης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ