Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Με τον Πρόεδρο Πούτιν μοιραζόμαστε την άποψη ότι είναι «ασυνήθιστο» το να μην υπάρχει συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. «Αλλά χωρίς μια Συνάντηση Κορυφής το πρόβλημα με τα Βόρεια Εδάφη (σ.σ. περιοχή διαφιλονικούμενη μεταξύ των δύο χωρών) δεν μπορεί να λυθεί», πρόσθεσε ο Αμπε, υποστηρίζοντας ότι «όταν εμφανιστεί ευκαιρία» θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ρώσο ηγέτη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν χτες δύο αυτοκίνητα (παγιδευμένα με εκρηκτικά) σε φυλάκιο ελέγχου κοντά σε διυλιστήρια στο λιμάνι Ες Σίντερ της ανατολικής Λιβύης και μετά συγκρούστηκαν με δυνάμεις του λιβυκού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι στρατιωτών και πέντε τζιχαντιστών.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η διαρροή τόνων φυσικού αερίου από υπόγειο αγωγό στο Πόρτερ Ραντς του Λος Αντζελες των ΗΠΑ συνεχίζεται έξι μήνες μετά την έναρξή της, υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λος Αντζελες». Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες της εταιρείας «Southern California Gas Co.», που διαχειρίζεται τον αγωγό, σημειώνει πως η διαρροή δεν πρόκειται να σταματήσει τουλάχιστον πριν από το τέλος Φλεβάρη.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-- Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πρωτοχρονιά την άφιξη του νέου πρέσβη της Αιγύπτου στο Τελ Αβίβ, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του, το Νοέμβρη του 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία πέντε Αιγυπτίων αστυνομικών στη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή πως έκλεισαν τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που λειτουργούσαν στο Αρμπα Μιντς (450 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα), η οποία είχε δημιουργηθεί μυστικά το 2011 στο πλαίσιο των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, όπου δρουν κυρίως τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ». Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ» χρησιμοποιούν βίντεο από τις πρόσφατες ρατσιστικές δηλώσεις του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου και υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, κατά των μουσουλμάνων για να στρατολογήσουν νέα μέλη.

ΣΕΝΤ ΛΙΟΥΙΣ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων σε Μιζούρι και Ιλινόις και πολλές εκατοντάδες άστεγους προκάλεσαν μέσα στην τελευταία βδομάδα οι καταστροφικές πλημμύρες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ