Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- «Απειλή παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία» συνιστά ο ιός «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι - «τίγρης» και διερευνάται αν σχετίζεται με τη γέννηση νεογνών με μικροκεφαλία, δήλωσε χτες στη Γενεύη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης του οργανισμού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η εταιρεία EDF (γαλλική ΔΕΗ) ανακοίνωσε σχέδια για νέα αύξηση των τιμολογίων (κατά 2,5%) έως το 2019. Τον περασμένο Ιούλη είχε επίσης ανακοινώσει αύξηση, πάλι 2,5%. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά του κλάδου, εξαιτίας της «απελευθέρωσής» της και έτσι ετοιμάζει και μείωση του προσωπικού, με κατάργηση του 5% των θέσεων εργασίας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι ξεκίνησε «με επιτυχία» η τελευταία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου «Modern Express», που έπλεε ακυβέρνητο και με μεγάλη κλίση στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Γαλλίας, από την περασμένη βδομάδα. Το πλοίο μετέφερε 3.600 τόνους ξύλου και μηχανήματα. Προερχόταν από την Γκαμπόν και κατευθυνόταν στο λιμάνι της Χάβρης. Το 22μελές πλήρωμα έχει απομακρυνθεί με ισπανικά ελικόπτερα.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, από τον περασμένο χρόνο, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε όρους ΑΕΠ βάσει της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης - αποτελούν αιτία ιδιαίτερης ανησυχίας», δήλωσε ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η Ευρωζώνη δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που της αναλογεί για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς και, ταυτόχρονα, μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

ΑΪΟΒΑ.-- Στις 3 π.μ. σήμερα άνοιξαν 1.681 εκλογικά κέντρα στην Αϊόβα των ΗΠΑ, από την οποία ξεκινούν οι προκριματικές για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Στους Ρεπουμπλικανούς αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και στους Δημοκρατικούς ο σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δέκα νεκρούς και 20 τραυματίες άφησε πίσω της η νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αυτή τη φορά κοντά σε κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, στην πολυσύχναστη περιοχή Ντεχ Μαζάνγκ στα δυτικά της πόλης, κοντά στο κτίριο του αφγανικού Κοινοβουλίου. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αμπντουλά Αμπντουλά ξεκίνησε την Κυριακή 5ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συμφωνηθεί η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά επενδύσεων αλλά και στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-- Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Φλεβάρη προκήρυξε χτες η απερχόμενη 70χρονη πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Πόρσια Σίμσον Μίλερ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Εθνικού Κόμματος, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας με τις εκλογές του 2006. Βασικός αντίπαλός της είναι ο 43χρονος αρχηγός των Εργατικών και πρώην πρωθυπουργός Αντριου Χόλνες.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο έτοιμων ενδυμάτων στην ανατολική Μόσχα, το Σάββατο το βράδυ, βρήκαν το θάνατο 11 εργάτες μετανάστες. Η φωτιά επεκτάθηκε σε έκταση 3.000 τ.μ. και προκλήθηκε κατάρρευση της στέγης, ενώ διερευνώνται τα αίτιά της, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εμπρησμού.

ΚΑΪΡΟ.-- Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν την Κυριακή στην Αίγυπτο σε τροχαία που οφείλονταν στην πυκνή ομίχλη και την πολύ περιορισμένη ορατότητα, κοντά στο Μπένι Σουέιφ, περίπου 100 χλμ. νότια του Καΐρου. Το ίδιο 24ωρο, τζιχαντιστές σκότωσαν με διπλή βομβιστική επίθεση στο βόρειο Σινά δύο αστυνομικούς και δύο στρατιώτες.

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα σαουδαραβικής εφημερίδας που αναφέρει ότι τουλάχιστον εννιά Αμερικανοί υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των 33 υπόπτων που συνελήφθησαν για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία την περασμένη βδομάδα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αιθιοπία μαστίζεται από τη σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 χρόνων και χρειάζεται «άμεση υποστήριξη» για τη διάσωση εκατομμυρίων πληγέντων, προειδοποίησε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «η χώρα διαθέτει λιγότερο από το μισό των 1,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, που είχαν «παγώσει» λόγω κυρώσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, απέκτησε από χτες η κυβέρνηση του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ