Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Νοσηλευτικές πηγές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, κατήγγειλαν χτες το πρωί νέα εγκληματική επιδρομή αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη λαϊκή αγορά Μαστάμπα της πόλης, με αποτέλεσμα τη σφαγή τουλάχιστον 40 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 74.

ΣΕΟΥΛ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε «μονόπλευρο ισχυρισμό» τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια εξομοίωση ατμοσφαιρικής επανεισόδου βαλλιστικού πυραύλου. Δυτικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν πως σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΛΔ Κορέας, ο ηγέτης της χώρας διέταξε να ενταθούν οι προετοιμασίες για την ικανότητα της χώρας για πυρηνική επίθεση «με την ανακοίνωση της διεξαγωγής δοκιμαστικής έκρηξης πυρηνικής κεφαλής, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως η νιγηριανή κρατική πετρελαϊκή εταιρία, «NNPC» (η οποία έχει αποφασιστεί να διαλυθεί και να «σπάσει» σε επτά μικρότερες εταιρίες), δεν κατέβαλε, ως όφειλε, αποζημιώσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες κρατικές αρχές, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ένα νέο σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, υπεραμύνθηκε των πυραυλικών δοκιμών της χώρας του, λέγοντας ότι δεν παραβιάζουν την περσινή διεθνή συνθήκη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χτες ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, δημοσιοποιώντας πενταετές πρόγραμμα για την προστασία όπως είπε «του Ατλαντικού για τις μελλοντικές γενιές».

ΑΛΓΕΡΙ.-- Οι αλγερινές αρχές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν κοντά στην πόλη Γκουράγια (170 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, του Αλγερίου) σε συγκρούσεις με ισλαμιστές ενόπλους τον επί 2,5 δεκαετίες καταζητούμενο Μουλούντι Μπαάλ, γνωστό και σαν «Ελ Μουντχίρ», που ήταν πρώην στέλεχος της λεγόμενης «Ενωμένης Ισλαμικής Ομάδας», που τη δεκαετία του '90 είχε επιχειρήσει να ανατρέψει την αλγερινή κυβέρνηση. Ο Ελ Μουντχίρ και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν στους κόλπους τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ