Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Κινέζοι αστυνομικοί θα ξεκινήσουν περιπολίες μαζί με Ιταλούς σε Ρώμη και Μιλάνο, στο πλαίσιο μιας δοκιμαστικής επιχείρησης (μέχρι τις 13 Μάη), «προκειμένου να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των Κινέζων τουριστών», όπως ανακοινώθηκε. Οπως επισημάνθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Κινέζοι αστυνομικοί επομένως θα βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν συμβουλές και βοήθεια στους συμπατριώτες τους που ενδεχομένως νιώσουν απόγνωση, με τη βοήθεια των Ιταλών συναδέλφων τους. Αν το μέτρο αποδώσει, θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

ΑΒΑΝΑ.-- Στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, έφτασε τη Δευτέρα στην Αβάνα το πρώτο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο από τη θέσπιση του αποκλεισμού. Το πλοίο «Adonia» της εταιρείας «Fathom», θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου «Carnival», μετέφερε 700 επιβάτες (αλλά όχι τουρίστες, αφού ακόμα απαγορεύονται τα τουριστικά ταξίδια, με βάση τον αμερικανικό αποκλεισμό που εξακολουθεί να ισχύει). Τα επιτρεπόμενα ταξίδια προς το παρόν είναι τα λεγόμενα «πολιτιστικών ανταλλαγών». Στο πλοίο η πλειοψηφία των επιβατών ήταν στελέχη της εταιρείας, δημοσιογράφοι και επιλεγμένοι άνθρωποι, καθώς και μερικοί Κουβανοαμερικανοί που επισκέπτονται συγγενείς τους στην Κούβα, ενώ το πλοίο για μια βδομάδα θα κάνει το γύρο του νησιού. Στο γεγονός δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ για το κουβανικό κράτος αποτελεί την έναρξη μιας εμπορικής δραστηριότητας που θα επιφέρει κάποια έσοδα στη χώρα, αν και το εισιτήριο, που ξεκινάει από 1.800 δολάρια, περιλαμβάνει και τη διατροφή στο πλοίο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο στρατός του Αφγανιστάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των «Ταλιμπάν» σε 18 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Αμυνας, σε μια περίοδο ωστόσο που η Καμπούλ δηλώνει έτοιμη να ξαναρχίσει «ειρηνευτικές επαφές» με τους συγκεκριμένους αντάρτες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποζημιώσεις ύψους 55.000.000 δολαρίων υποχρεώνεται να καταβάλει η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία «Johnson & Johnson» σε Αμερικανίδα καρκινοπαθή που υπέστη σε αφαίρεση μήτρας και άλλες επεμβάσεις, λόγω καρκίνου των ωοθηκών που φαίνεται πως έπαθε εξαιτίας της πολυετούς χρήσης ταλκ... για βρέφη(!), που περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Η απόφαση είναι η δεύτερη δικαστική ήττα που υφίσταται η εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει περίπου 1.200 μηνύσεις, με την κατηγορία ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους καταναλωτές για τον κίνδυνο του καρκίνου από προϊόντα που περιέχουν ταλκ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενα εξάμηνο κοριτσάκι διασώθηκε χτες από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε την περασμένη βδομάδα, προκαλώντας το θάνατο 23 ανθρώπων, ενώ αγνοείται έως σήμερα η τύχη άλλων 93.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, δήλωσε χτες πως η χώρα του δεν διαφωνεί με μια πιθανή διεύρυνση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρκεί να διατηρηθεί το δικαίωμα βέτο στα σημερινά πέντε μόνιμα μέλη, δηλαδή σε Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Τις δοκιμαστικές πλεύσεις του αμερικανικού μη επανδρωμένου πολεμικού πλοίου «Sea Hunter», που θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, ξεκίνησαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, με στόχο τη μελλοντική αξιοποίηση και εφαρμογή του όχι μόνο σε επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και στην εμπορική ναυτιλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ