Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με τον Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, είχε χτες το απόγευμα ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοέμβρη, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία για το «καλό της ενότητας» του κόμματος.

TΡΙΠΟΛΗ.-- Την πρόβλεψη πως η πόλη της Σύρτης θα ανακαταληφθεί από δυνάμεις του στρατού «μέσα στις επόμενες μέρες και όχι βδομάδες» έκανε χτες ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού στην πόλη Μισράτα, Μοχάμεντ αλ Γκάσρι, αναφερόμενος στις σφοδρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που σημειώνονται στη Σύρτη τις τελευταίες μέρες. Πρόσθεσε ότι δυνάμεις του λιβυκού στρατού προέλασαν χτες στη δυτική πόλη Μισράτα και ανακατέλαβαν στρατηγικά «σημεία» στα περίχωρα της Σύρτης.

ΡΩΜΗ.-- Η εισαγγελία του Παλέρμο «διεξάγει έρευνες» σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του άνδρα που εκδόθηκε από το Σουδάν, με την κατηγορία πως είχε κεντρικό ρόλο στη διακίνηση προσφύγων, όπως έκαναν γνωστό τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και μαρτυρίες φίλων του συλληφθέντος ως διακινητή, αυτός είναι ο Ερυθραίος πρόσφυγας Mερέκ Ρεσφαναριάν, 28 ετών, και όχι ο καταζητούμενος Μεντάνε Ιεντέγκο Μερέντ, 35 ετών. Επίσης, ένταση έχει δημιουργήσει στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη νότια ιταλική πόλη Σαν Φερντινάντο η δολοφονία νεαρού από το Μάλι από πυρά καραμπινιέρου, που φέρεται να σκότωσε επειδή δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι.

ΑΜΑΝ.-- Στις 20 Σεπτέμβρη αποφασίστηκε χτες πως θα διεξαχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, για την εκλογή της 130μελούς βουλής με βάση το νέο εκλογικό νόμο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον τριάντα στρατιώτες από την Ερυθραία σκότωσαν χτες, σε επίθεση βάσης της Αφρικανικής Ενωσης στην κεντρική Σομαλία, ένοπλοι τζιχαντιστές της σομαλικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Πριν την επίθεση προηγήθηκε έκρηξη που προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας, στις πύλες της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Χάλγκαν.

TEΧΕΡΑΝΗ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Συνελήφθη, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, στην Τεχεράνη, η Καναδο-ιρανή ακαδημαϊκός και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Μόντρεαλ Χόμα Χούντφαρ. Σύμφωνα με δηλώσεις συγγενών της στον Τύπο, η 65χρονη ακαδημαϊκός είχε ταξιδέψει στο Ιράν αρχές Φλεβάρη για να δει την οικογένειά της μετά το θάνατο του συζύγου της.

ΒΕΡΝΗ.-- Ελβετικό στρατιωτικό αεροσκάφος «F-5» συνετρίβη χτες κοντά σε μια αεροπορική βάση στη βόρεια Ολλανδία, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν αεροπορικές επιδείξεις το Σαββατοκύριακο, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Σύμφωνα με την ελβετική δημόσια τηλεόραση, ο πιλότος διεσώθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ