Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Πρέπει να επεκτείνουμε τη συναίνεση και τη συνεργασία μεταξύ μας και να χειριζόμαστε και να ελέγχουμε κατάλληλα τις διαφορές μας» σημείωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, απευθυνόμενος στους ομολόγους του από τα δέκα κράτη - μέλη της ASEAN, στην ειδική διήμερη σύνοδο που ολοκληρώθηκε χτες στην Γιουξί της κινεζικής επαρχίας Γιουνάν. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Πεκίνου, το οποίο είναι λογικό να αναζητά και συμβιβασμούς στη στενή του «γειτονιά», εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται με τη «συμμετοχή» και ισχυρών κέντρων όπως οι ΗΠΑ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- «Χρειαζόμαστε μία δημοκρατική Αλβανία, με ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα που πολεμά τη διαφθορά» δήλωσε χτες στα Τίρανα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε κοινή συνέντευξή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμιρ Μπουσάτι, ασκώντας πιέσεις για μεταρρυθμίσεις του αλβανικού δικαστικού συστήματος ως βασική προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

ΤΕΞΑΣ.-- Επίθεση ενόπλου σε κατάστημα της αλυσίδας λιανικής «Walmart» σημειώθηκε νωρίς χτες βράδυ στο Αμαρίγιο του Τέξας. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η υπόθεση που εξελισσόταν σε κατάσταση ομηρίας σε βάρος ορισμένων εκ των πελατών του καταστήματος έληξε με επέμβαση της αστυνομίας και την εκτέλεση του δράστη. Τα κίνητρα και η ταυτότητα του δράστη που ενδέχεται να δούλευε εκεί, εξετάζονται.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ενας 40χρονος επιθεωρητής της αστυνομίας κλείστηκε σε κινέζικο εστιατόριο της βόρειας συνοικίας Αλκομπέντας της Μαδρίτης, απειλώντας να θέσει τέλος στη ζωή του, με το υπηρεσιακό του όπλο, λόγω προσωπικών προβλημάτων. Η αστυνομία ανέπτυξε δυνάμεις γύρω από το εστιατόριο «Yin He», αφού προηγουμένως όλοι οι πελάτες του εξήλθαν του κτιρίου, ενώ δύο διαπραγματευτές επιχείρησαν να πείσουν τον αστυνομικό να μη θέσει τέρμα στη ζωή του.

MANAMA.-- Η μοναρχία του Μπαχρέιν ανέστειλε χτες τη δράση της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης Σιιτών Μουσουλμάνων στη χώρα, την αντιπολιτευόμενη οργάνωση Al-Wefaq, και πάγωσε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πάταξης αντικυβερνητικών φορέων με πρόσχημα την «εξασφάλιση της ασφάλειας στο βασίλειο».

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Ισραήλ αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην προεδρία της Νομικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια αραβικών χωρών και των Παλαιστινίων με 109 ψήφους υπέρ (επί 175 εγκύρων επί του συνόλου των 193 κρατών - μελών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ