Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΒΕΤΟ.-- Με χορούς, τραγούδια και μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τίμησαν χτες την 40ή επέτειο από τον ξεσηκωμό εργατών και φοιτητών στο Σοβέτο, κατά της ρατσιστικής κυβέρνησης μίας λευκής μειοψηφίας που κυβερνούσε τότε τη Νότια Αφρική.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, έχασε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, καθώς αμφισβήτησαν την κυβέρνησή του 125 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, οι περισσότεροι του συντηρητικού κόμματος HDZ. Μόλις 15 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης και σημειώθηκαν δύο αποχές. Ως αιτιολογία εμφανίζεται η σύγκρουση συμφερόντων στην οποία εμπλέκεται ο αρχηγός του HDZ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Καραμάρκο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κρις Μέρφι, στάθηκε χτες πάνω από 15 ώρες σε κεντρικό χώρο της Γερουσίας (από το βράδυ της Τετάρτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης), απαιτώντας τη θέσπιση και ψήφιση νομοσχεδίου που θα αυξήσει τους ελέγχους στις άδειες αγοράς και κατοχής όπλων στις ΗΠΑ, μετά το μακελειό 50 ανθρώπων στο Ορλάντο των ΗΠΑ, και θα δυσκολέψει την οπλοκατοχή σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία ή έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Στις 21 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μυστική ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο παζαριών για την εκλογή του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος στο σώμα των Ηνωμένων Εθνών. Τα 15 κράτη - μέλη του ΣΑ θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τον Οκτώβρη για τον υποψήφιο ή την υποψήφια και να υποβάλουν την απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση προς έγκριση. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ή η νέα γενική γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα την πρωτοχρονιά του 2017.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ