Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μόλις τέσσερις μέρες πριν τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής εκλογικής συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos - των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έριξε και πάλι γέφυρες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι αποσύρει το ζήτημα των δημοψηφισμάτων στην Καταλονία και αλλού, ως όρο συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να επιτευχθεί η λεγόμενη απομάκρυνση της δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος, το όποιο όμως εξακολουθεί να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις με περίπου 30%.

ΤΟΚΙΟ.-- Ξεκίνησε χτες στην Ιαπωνία και επίσημα η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της 10ης Ιούλη για την ανάδειξη των 121 από τα συνολικά 242 μέλη της Ανω Βουλής. Σε αυτές θα πάρουν πρώτη φορά μέρος ψηφοφόροι πάνω από 18 χρόνων, αφού μειώθηκε κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας των 20 χρόνων. Σήμερα, οι 121 έδρες είναι καταμερισμένες στον κυβερνητικό συνασπισμό των LDP και Κομέιτο (που έχουν 60), το «Δημοκρατικό Κόμμα» (έχει 47 έδρες) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας (έχει 3).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 74 άτομα, στην πλειοψηφία τους εργάτες γης, σκοτώθηκαν από κεραυνούς στην ανατολική και τη βόρεια Ινδία, το περασμένο 24ωρο. Από τέτοια φαινόμενα χιλιάδες εργάτες έχουν σκοτωθεί από το 2005.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, μετά τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην κεντρική επαρχία Σουλαουέσι της Ινδονησίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και υπουργούς - «κλειδιά» της γαλλικής κυβέρνησης είχε προγραμματίσει για χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ένα 24ωρο αφότου η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία «Boeing» ανακοίνωσε συμφωνία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου αεροπλάνων των ιρανικών αερογραμμών. Ο Ζαρίφ αναμένεται να έχει επαφές και με εκπροσώπους γαλλικών μονοπωλίων που επιδιώκουν μπίζνες στο Ιράν, ιδιαίτερα μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Πεζό - Σιτροέν».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ανεξέλεγκτες συνέχισαν και χτες να μαίνονται οι πυρκαγιές στη νότια και δυτική Καλιφόρνια, καθώς επίσης και στη Γιούτα και το Νέο Μεξικό, προκαλώντας νέες εκκενώσεις εκατοντάδων κατοικιών για προληπτικούς λόγους και την αποτέφρωση χιλιάδων εκταρίων δασικής έκτασης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Δύο 25χρονοι από την Καλιφόρνια βρέθηκαν χτες ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την υλική υποστήριξη του «Ισλαμικού Κράτους». Νωρίτερα, πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον 18χρονο Αμερικανό Ακραμ Μούσλεχ Μπράνσουμπεργκ σε προάστιο της Ινδιανάπολης, με την κατηγορία ότι σκόπευε να μεταβεί στη Ν. Υόρκη και από εκεί στο Μαρόκο, προκειμένου να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σύγκρουση λεωφορείων σε κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τις νότιες πόλεις του Ιράν, Σιράζ και Κέρμαν, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 70 άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ